ABN Amro scoort met pinsparen

Veel kritiek op spaarvorm die bij elke pintransactie geld naar spaarrekening sluist

RENÉE SUICHIES

Sparen tijdens het shoppen? Met het pinsparen van ABN Amro kan het. 'Zó kun je ook als shopaholic sparen', adverteert de bank op modewebsites. Vier maanden na de lancering van het spaarproduct zijn er al bijna 60.000 klanten die 'ongemerkt' sparen. Elke keer als iemand pint, spaart hij gelijk ook.

"Het is laagdrempelig en een heel makkelijke manier van sparen", aldus een woordvoerder van ABN Amro. Bij elke pintransactie, in de winkel of bij de pinautomaat, wordt naar keuze 1, 5 of 10 procent overgeboekt naar de spaarrekening. "Sparen is nu net zo eenvoudig als pinnen." Koop je een broek voor 100 euro, wordt er bij pinsparen met 5 procent 105 euro van je betaalrekening afgeschreven. 100 euro voor de broek, 5 euro voor de eigen spaarrekening. Ook kan een maximum te sparen bedrag worden ingesteld.

De Consumentenbond vindt het nieuwe spaarproduct onzin en adviseert mensen dan ook om geen gebruik te maken van het pinsparen. "Het is de wereld op z'n kop. Hoe meer geld je uitgeeft, hoe meer geld je spaart. Dat is heel raar."

De spaarrente van alle Nederlandse banken varieert van ongeveer 1,3 procent tot ruim 2,6 procent. De rente die ABN Amro over het gespaarde (pin)geld biedt, zit aan de onderkant van de markt: zo'n 1,6 procent. Volgens hoogleraar economie Maarten Pieter Schinkel is het veel verstandiger om bewust te sparen, tegen de hoogst mogelijke rente.

Schinkel is verontwaardigd over het pinsparen. Hij meent dat banken in staat zijn veel betere spaarproducten te verzinnen. "Het pinsparen is eigenlijk impulssparen. Koop je de ene week een dure jurk, sta je volgende week bij je boodschappen zonder geld omdat je even had 'gepinspaard'. Dat lijkt mij niet goed voor de consument."

ABN Amro is de enige bank die deze manier van sparen terwijl je geld uitgeeft, aanbiedt. Rabobank heeft ook een vorm van automatisch sparen, maar hierbij spaar je als je geld over hebt en is het niet gekoppeld aan het pingedrag. Bij het zogeheten saldosparen kan worden aangegeven welk bedrag maandelijks op de rekening moet blijven staan, de rest wordt automatisch gestort op een spaarrekening.

Voor ABN Amro is het 'nieuwe sparen' erg aantrekkelijk. "Op deze manier probeert de bank goedkoop spaargeld aan te trekken", aldus Schinkel. Hoe meer mensen gebruikmaken van het pinsparen, hoe groter de inhoud van de kas wordt. Ook verdient ABN Amro geld doordat mensen eerder rood staan op hun gewone rekening. Over het bedrag dat je rood staat, betaal je veel rente.

Elke keer dat je pint voor een bloemetje of stukje vlees bij de slager verdwijnt er 1, 5 of 10 procent meer geld dan voorheen van je betaalrekening. Schinkel vindt het onverstandig dat er toch bijna 60.000 mensen zijn die hier gebruik van maken. "Je hebt geen idee hoeveel je nog over hebt, hoeveel je spaart. Het overzicht is verdwenen. Pinsparen komt verstandig sparen niet ten goede."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden