ABN Amro 'schrikt' van goudmijn Irian Jaya

Niet de Nederlandse taal, maar Bahasa Indonesia voerde de boventoon gisteren tijdens de aandeelhoudersvergadering van ABN Amro in Amsterdam. Papoea-vertegenwoordiger Paulus Kanonggopme was speciaal uit Indonesie gekomen om de vervuiling en mensonterende toestanden in de Freeportmijnen in Irian Jaya aan de kaak te stellen. ABN Amro is bij deze goud- en kopermijn betrokken als financier.

Topman J. Kalff gaf na het vertaalde relaas van Kanonggopme aan 'zeer geschrokken' te zijn van de situatie in de Freeportmijn. ,,De milieuvervuiling is te ver gegaan. Dat kan echt niet.'' De bank heeft de directie van de mijnen verzocht om het beleid meer af te stemmen op de wensen van de lokale bevolking.

De vervuiling raakt niet alleen het milieu, maar eist ook slachtoffers onder de lokale bevolking. ,,Mijn mensen zijn door de investeringen van ABN Amro vermoord'', stelde Kanonggopme, die de Papoea-volken Amungme en Komoro vertegenwoordigt. ,,Tot op de dag van vandaag gaan de gedwongen verhuizingen gewoon door.'' De Freeportmijn stort dagelijks duizenden tonnen afval in de Ajikwa-rivier, waar de inwoners drinken, wassen en vissen.

Kalff verzekerde de Papoea-voorman dat ABN Amro druk zal blijven uitoefenen op de leiding van de goud- en kopermijn. De gesprekken tussen ABN Amro, andere financiers en de mijndirectie hebben geleid tot een onafhankelijk milieu-onderzoek, dat later dit jaar wordt afgerond.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden