ABN Amro op 20 november naar de beurs

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

ABN Amro keert op 20 november terug op de beurs in Amsterdam. Dat maakte de bank vandaag bekend samen met NLFI, de stichting die namens de staat de aandelen in de bank beheert. De plaatsing van 188 miljoen certificaten van aandelen levert naar verwachting tussen de 3 en 3,8 miljard euro op.

redactie

Dat bedrag kan verder oplopen tot ruim 4,3 miljard euro, als de begeleidende banken (Deutsche Bank en het Amerikaanse Morgan Stanley) gebruikmaken van de mogelijkheid om extra aandelen te plaatsen. De aangeboden certificaten vertegenwoordigen een vijfde van alle bestaande aandelen ABN Amro. De prijs, tussen de 16 en 20 euro per stuk, waardeert de bank op van in totaal 15 miljard tot 18,8 miljard euro.

Nationalisatie
De overheid betaalde bij de nationalisatie van ABN Amro in 2008 zo'n 17 miljard euro en moest daarnaast vele miljarden in de bank steken om die overeind te houden.

Het kabinet nam in 2013 al het principebesluit om ABN Amro op termijn weer helemaal te verkopen. Begin dit jaar besloot minister Dijsselbloem de geplande beursgang echter uit te stellen, nadat er maatschappelijke onrust was uitgebroken over de salarisverhoging die de top van de bank zichzelf had toegekend.

Diep door het stof
In de tussentijd is ABN Amro diep door het stof gegaan: er is een commissaris opgestapt, het bestuur heeft bij nader inzien afgezien van de loonsverhoging en er is een hoorzitting geweest in de kamer. Alles is de afgelopen tijd in gereedheid gebracht voor de beursgang van de bank.

In de afgelopen jaren is ABN Amro onder het bewind van Zalm een stuk voorzichtiger geworden. Zo heeft de balans meer buffers en concentreert de bank zich op de landen waar die al groot aanwezig is. Zo is er bijvoorbeeld voor gekozen om in Curaçao en Zwitserland geen vermogensbeheer voor rijke klanten meer aan te bieden, terwijl in Duitsland juist overnames zijn gedaan in deze sector.

Rem op het enthousiasme
Een mogelijke rem op het enthousiasme van beleggers is dat de staat voorlopig meerderheidsaandeelhouder blijft. Zelfs als het staatsbelang daalt tot 33 procent, heeft de regering een vetorecht bij belangrijke besluiten, zoals grote investeringen, overnames en natuurlijk het beloningsbeleid. Zelfs als de staat uiteindelijk al zijn aandelen verkoopt, dan nog is de macht van beleggers beperkt. Er is een beschermingsconstructie bedacht om een vijandige overname te voorkomen. Doorgaans heeft zo'n constructie een negatieve impact op de beurswaarde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden