ABN Amro nog zeker drie jaar in handen van de overheid

amsterdam – ’Zo kort als mogelijk’ blijkt lang te kunnen duren. Minister De Jager van financiën heeft de Tweede Kamer gisteren laten weten op zijn vroegst in 2014 (deels) uit staatsbank ABN Amro te kunnen stappen. En zelfs dan zal de overheid naar verwachting nog lange tijd aandeelhouder van de bank blijven.

In een brief die De Jager naar het parlement heeft gestuurd. zet hij uiteen onder welke voorwaarden de staat de miljardeningrepen in de financiële sector, die in 2008 en 2009 werden gedaan, gaat terugdraaien. De Jager stelt dat de staat alle belangen in de financiële sector ’binnen vijf jaar zeer substantieel’ wil terugbrengen.

Naast ABN Amro, dat sinds kort gefuseerd is met het vroegere Fortis Bank Nederland, heeft de overheid belangen in ING, Aegon en SNS Reaal. Die bepalen in eerste zelf wanneer zij verkregen steun terugbetalen. Alle drie de bedrijven hebben al een deel van de steun afgelost, maar wachten nu af. De vervroegde aflossing door ING werd door de Europese Commissie gezien als een nieuwe vorm van staatssteun, waar dus weer nieuwe sancties tegen werden afgekondigd.

Bij ABN Amro en bij verzekeraar ASR, liggen de zaken anders omdat beide volledig in overheidshanden zijn. Een beursgang is voor De Jager de aantrekkelijkste optie, zo schrijft hij, maar ook andere opties worden niet uitgesloten. Voordat begonnen kan worden aan een beursgang moet de volledige integratie van ABN Amro en Fortis zijn afgerond, en dat is op zijn vroegst in 2012. Dan heeft de bank de tijd nodig om een financieel trackrecord op te bouwen, zodat beleggers een beeld hebben van de prestaties van de bank.

Op zijn vroegst in 2014 zal dan een beursgang plaats kunnen vinden, maar dat zal niet in een klap gebeuren. De aandelen van de staat worden in delen naar de beurs gebracht, afhankelijk van de marktsituatie. Uitgangspunt voor De Jager is dat de kosten van de nationalisatie (grofweg 30 miljard euro) zoveel mogelijk worden terugverdiend.

De meeste marktpartijen gaan ervan uit dat de overheid uiteindelijk verlies zal lijden op de transactie. Ook de huidige topman van ABN Amro, Gerrit Zalm, is die mening toegedaan, zo liet hij al eerder weten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden