ABN Amro let sterkst op duurzaamheid

ABN Amro houdt het meest rekening met het milieu, mensenrechten en sociaal beleid. Dit blijkt uit een nieuwe index voor duurzaam ondernemen.

De bank stoot Philips van de troon, dat twee jaar lang de lijst aanvoerde. Het elektronicaconcern staat nu op plek drie na ING Group. Het onderzoek is uitgevoerd door Dutch Sustainability Research (DSR), opgericht door Fortis MeesPierson, PGGM en Triodos Bank. DSR bestudeerde alle fondsen uit de AEX-index van de beurs.

DSR kijkt onder meer naar de manier waarop een onderneming omgaat met corruptie, fraude, mensenrechten, rechten van werknemers en de omgang met klanten. Daarnaast onderzocht DSR hoe de verschillende bedrijven milieuregels toepassen.

DSR onderzoekt hoe een bedrijf het doet ten opzichte van de concurrentie. De slechtst presterende fondsen zijn automatiseerder Getronics, dat als laatste eindigde, SBM Offshore en uitzender Vedior.

Het is opvallend, vinden de onderzoekers, dat SBM Offshore slecht scoort. Het bedrijf is namelijk actief in de energiesector. Deze sector is zich vaak meer bewust van het milieu en sociale aspecten. Toch eindigt SBM Offshore bijna onderaan de lijst.

Alle Nederlandse beursbedrijven scoren hoger dan gemiddeld. Ook bedrijven in het buitenland zijn onderzocht. Maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt steeds belangrijker, zegt Marcel Jeucken, hoofd Institutionele Relaties van DSR. ,,Beleggers gebruiken de informatie over duurzaamheid van een bedrijf steeds vaker. Aan de hand daarvan kijken ze bij welk fonds ze hun kapitaal het best kunnen beleggen.”

Afgelopen twee jaar eindigden de Nederlandse bedrijven op een derde plaats, dit jaar voeren zij de lijst aan, met het Verenigd Koninkrijk op plaats twee. ,,Steeds meer bedrijven zijn zich ervan bewust dat ze duurzaam moeten ondernemen”, verklaart Jeucken. Aziatische landen daarentegen doen het zeer slecht. De wereldwijd slechtst presterende bedrijven zijn dan ook gevestigd in Hongkong en Singapore.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden