'ABN Amro laat zelfstandigheid doorrekenen'

(Novum/Betten) - ABN Amro heeft in de periode voorafgaand aan de uitspraak van de Hoge Raad een externe adviseur ingeschakeld om te onderzoeken of de bank alsnog zelfstandig verder kan. Dat schrijft Het Financieele Dagblad maandag op basis van ingewijden in de financiële wereld.

Zakenbank Rothschild, een van ABN Amro's meest vertrouwde adviseurs, heeft het onderzoek op verzoek van de raad van bestuur uitgevoerd.

ABN Amro is onderwerp van een overnamestrijd tussen Barclays en een consortium van Fortis, Royal Bank of Scotland en Santander. Naar verwachting maakt het consortium vandaag nabeurs details van zijn bod bekend.

Het besluit van ABN Amro om in deze fase van de strijd een zelfstandig voortbestaan te onderzoeken, is opvallend. Bestuursvoorzitter Rijkman Groenink heeft een zogenoemd 'stand alone'-scenario in april tijdens een aandeelhoudersvergadering achterhaald genoemd. Dat deed hij onlangs opnieuw. De uitkomst van de studie heeft de bestuursvoorzitter niet van gedachten doen veranderen.

Waarom ABN Amro nu alsnog een zelfstandig scenario heeft laten onderzoeken door een externe adviseur, wil de bank niet zeggen. Ook wil ABN Amro niet aangeven welke scenario's Rothschild heeft doorgerekend, en wat de bank dan waard zou kunnen zijn.

Bronnen stellen dat Rothschild in een positief scenario een waarde taxeert van meer dan EUR 40 per aandeel. In april zei Groenink dat het aandeel ABN Amro EUR 27 waard zou zijn bij een zelfstandig scenario, terwijl een 'opbreekwaarde' van de bank EUR 34 tot EUR 36 zou zijn. Dat prijsverschil gaf Groenink als een van de redenen om de beoogde fusie met Barclays aan te kondigen. Het bod van Barclays is nu ruim EUR 34 per aandeel waard.

Binnen ABN Amro gaan volgens de krant al enkele maanden geruchten dat er tot op het hoogste niveau van de bank verdeeldheid bestaat over de vraag of het noodzakelijk is om de zelfstandigheid van de bank op te geven. Groenink beveelt de fusie met Barclays aan.

Anderen menen dat ABN Amro beter zelf onderdelen kan afsplitsen om afgeslankt verder te gaan. In deze plannen kan de bank alsnog samengaan met een andere partij, maar dan vanuit een sterkere positie. Daarnaast zijn er onderdelen van de bank, met name de top van de huidige divisie Nederland, die toekomst zien in de combinatie met Fortis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden