ABN Amro krijgt miljoenenboete om derivaten

Het logo van ABN AMRO.Beeld anp

ABN Amro heeft van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een boete gekregen van twee miljoen euro voor het onvoldoende bijhouden van gegevens over rentederivaten aan het midden- en kleinbedrijf (mkb). Dat maakte de AFM vandaag bekend.

Volgens AFM kan door het ontbreken van gegevens niet goed beoordeeld worden in hoeverre de bank de Nederlandse wet- en regelgeving heeft nageleefd. De toezichthouder deed in 2013 onderzoek naar dienstverlening. Bij ABN Amro zijn toen vijf cliëntdossiers opgevraagd. In vier van die dossiers werden onvoldoende gegevens bijgehouden.

Betreuren
ABN Amro laat weten de eigen ontoereikendheid te betreuren. De bank, die binnenkort weer terugkeert op de beurs, zegt inmiddels maatregelen te hebben genomen om dit in de toekomst te voorkomen. Zo zijn de verantwoordelijkheden en processen opnieuw besproken en is voorlichtingsmateriaal tegen het licht gehouden.

Rentederivaten zijn beleggingsproducten die bij het afsluiten van een lening vaak gebruikt worden om de risico's van een stijging van de rente af te dekken. De AFM bemoeit zich al tijdje intensief met deze dienstverlening, omdat banken bij het verstrekken van deze producten vaak een te gunstig beeld hebben gegeven van de risico's. Sommige bedrijven komen hierdoor nu in de problemen.

De banken hebben toegezegd cliënten voor het einde van dit jaar waar nodig een passende oplossing aan te bieden. De AFM houdt toezicht op dit proces en op de uitkomsten daarvan. Het komt de laatste tijd ook voor dat banken claims voor hun kiezen krijgen. Er zijn inmiddels van dit soort zaken voor de rechter in het voordeel van gedupeerde ondernemers beslist.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden