ABN Amro krijgt boete van tachtig miljoen dollar

(Novum/Betten) - ABN Amro heeft een boete van USD 80 miljoen, circa EUR 66,5 miljoen, opgelegd gekregen in verband met tekortkomingen in zijn dollar-clearingcentrum in New York. Dat hebben de bank en toezichthouders maandagavond bekendgemaakt in een afzonderlijk persbericht. Van het bedrag is USD vijf miljoen een vrijwillige gift ten behoeve van de Illinois Bank Examiners' Education Foundation.

ABN Amro neemt volgens een woordvoerder in verband met de boete een eenmalige last in het huidige kwartaal. De boete heeft geen invloed op de eerder gepubliceerde winstverwachting voor 2005, zo stelt de bank. ABN Amro verwacht over het tweede halfjaar van 2005 nog steeds een nettowinst exclusief incidentele posten te behalen die ten minste gelijk is aan de EUR 1882 miljoen in het eerste halfjaar.

Vanwege de tekortkomingen hebben de leden van de raad van bestuur van ABN Amro besloten om gezamenlijk EUR 1 miljoen van de bonussen die zij over 2004 ontvingen terug te geven. Bestuursvoorzitter Rijkman Groenink heeft 40% van zijn bonus teruggegeven, financieel-directeur Tom de Swaan 30% en de overige vier bestuursleden ieder 20%.

ABN Amro constateerde in 2004 dat medewerkers van het kantoor in Dubai zich niet altijd hielden aan de interne richtlijnen voor betalingen in dollars die verliepen via het 'US dollar clearing center' in New York. Uit onafhankelijk onderzoek bleek dat in bepaalde gevallen betalingen werden uitgevoerd van en naar landen die door de Amerikaanse overheid zijn opgenomen op de lijst van verdachte landen.

Door informatie over de opdrachtgevers achter te houden, konden tussen 1997 en 2004 ongemerkte betalingen van klanten uit Iran en Libië in New York worden verwerkt. ABN Amro erkent naar eigen zeggen dat ernstige fouten zijn gemaakt, accepteert de sancties en betuigt zijn spijt.

Overigens tekende ABN AmroO al in juli een schriftelijke overeenkomst met Amerikaanse toezichthouders die betrekking had op de dollar clearing-activiteiten in New York. De boete van USD 80 miljoen wordt opgelegd door De Nederlandsche Bank, de US Federal Reserve Board, Office of Foreign Accounts Control, Office of Financial Crime Network, State of Illinois Department of Financial and Professional Regulation en de Professional Regulation en New York State Banking Department.

ABN Amro stelt eerder dit jaar uitgebreide maatregelen te hebben getroffen om de tekortkomingen grondig recht te zetten. "Het verder verbeteren van onze compliance-functie heeft de hoogste prioriteit binnen de bank", aldus bestuursvoorziiter Groenink. Zo is onder meer het aantal compliance-medewerkers bijna verdubbeld door het creëren van 300 nieuwe banen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden