AFM

ABN Amro krijgt boete van 2 miljoen euro

Gerrit Zalm, in 2016 nog voorzitter van de Raad van Bestuur, en zijn opvolger Kees van Dijkhuizen, toen nog Chief Financial Officer (CFO). Ze geven hier samen een toelichting op de jaarcijfers 2015 van ABN Amro. Beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Gerrit Zalm, in 2016 nog voorzitter van de Raad van Bestuur, en zijn opvolger Kees van Dijkhuizen, toen nog Chief Financial Officer (CFO). Ze geven hier samen een toelichting op de jaarcijfers 2015 van ABN Amro.Beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

AMRO heeft een boete van 2 miljoen euro gekregen van de Autoriteit Financiële Marken (AFM). De toezichthouder verwijt de bank bepaalde informatie niet tijdig openbaar gemaakt te hebben.

In juli 2016 verscheen een artikel in Het Financieele Dagblad over het vervroegde vertrek van toenmalig ABN Amro-topman Gerrit Zalm. De bank bleek toen al een heel eind op dreef te zijn met het zoeken naar een opvolger, maar kwam pas veel later met informatie naar buiten. Beleggers moesten bijna twee maanden wachten op tekst en uitleg. “Deze informatie betrof voorwetenschap, die ABN Amro na het verschijnen van het FD-artikel openbaar had moeten maken”, aldus de financiële waakhond.

De AFM acht de overtreding ernstig en verwijtbaar. “Hiermee is het vertrouwen in de markt geschaad.” Een woordvoerder van ABN Amro laat weten dat de bank kennis heeft genomen van de boete. Het financiële concern bestudeert het besluit van de toezichthouder nog. Er bestaat nog een mogelijkheid om naar de rechter te stappen.

In een eerder commentaar aan de AFM stelde ABN Amro onder meer dat de status van het hele proces in juli 2016 niet koersgevoelig was. Toen zou nog sprake zijn geweest van een soort voorbereidende fase. Zalm zelf zou tot begin september van dat jaar ook nog geen knoop hebben doorgehakt over zijn eigen aftreden. Zalm vertrok met ingang van 2017 bij de bank. De bank kondigde dit in september 2016 aan. Over wie hem ging opvolgen, werd toen niets gezegd. Zalm droeg het stokje uiteindelijk over aan toenmalig financieel directeur Kees van Dijkhuizen, die in 2020 afzwaait als bestuursvoorzitter.

Het Openbaar Ministerie doet ook nog onderzoek bij ABN Amro naar mogelijke overtredingen van de wetgeving die witwassen en financiering van terrorisme moet voorkomen. Die kwestie kan het financiële concern ook een flinke boete opleveren.

Lees ook:

Duitse autoriteiten doen inval bij ABN Amro

De Duitse autoriteiten zijn dinsdagochtend een kantoor van ABN Amro in Frankfurt ingevallen vanwege onderzoek naar zogenoemde CumEx-transacties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden