ABN Amro kan tóch Italiaanse slag slaan

ABN Amro lijkt de strijd om de Italiaanse bank Antonveneta alsnog tegaan winnen. Concurrent Banca Popolare Italiana (BPI) wil haar aandelen inAntonveneta verkopen aan de Nederlandse bank.

Van onze redactie economie

BPI heeft nu 30 procent van de aandelen in Antonveneta, dat haarthuisbasis heeft in het rijke Noord-Italië. Met de overname van dit belangkrijgt ABN Amro in totaal 60 procent in handen. Een groep beleggers dienauwe banden heeft met BPI zou nog eens 10 procent aan de Nederlandse bankwillen verkopen. Volgens de Italiaanse beursregels moet de Nederlandse bankstraks een bod uitbrengen op de resterende aandelen Antonveneta.

ABN Amro betaalt volgens BPI 26,50 euro per aandeel Antonveneta, ietsmeer dan de slotkoers van woensdag. Daarmee zou de Italiaanse bank 2,4miljard euro krijgen voor haar belang. Italië moet de vierde thuismarktworden voor ABN Amro, dat al jaren minderheidsaandeelhouder was in BPI. DeNederlandse bank is ook groot in de Verenigde Staten en Brazilië.

Het belang van BPI in Antonveneta moet eerst nog worden vrijgegeven doorde Italiaanse justitie. Die heeft de aandelen in beslag genomen omdat zeBPI verdenkt van marktmisbruik, handel met voorkennis en tegenwerken vande toezichthouders bij het verkrijgen van de stukken. Bovendien hebben ookandere partijen geboden op het belang van BPI. Die biedingen moeten eerstvan tafel voor ABN ze kan overnemen.

Volgens BPI kan de transactie volgende week woensdag rond zijn. Eenwoordvoerder van ABN Amro beklemtoont dat er nog geen akkoord is. "Maar hetgaat beslist de goede kant op. Het is duidelijk dat de handtekeningen erkomen."

De overnamestrijd rond Antonveneta heeft ruim een halfjaar geduurd. BPI(voorheen Banca Popolare di Lodi) leek deze zomer de slag te winnen. Maarde kansen keerden toen bleek dat president Fazio van de Italiaanse centralebank een dubieuze rol speelde. Fazio onderhield zeer nauwe banden metBPI-topman Fiorani en stuurde duidelijk aan op een Italiaans onderonsje.De publicatie van afgetapte telefoongesprekken tussen Fiorani en Faziomaakte een einde aan deze opzet. De bankpresident zit nog altijd op zijnpost, maar is wel in diskrediet geraakt.MEER NIEUWS OP ECONOMIE 12

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden