ABN-Amro kan naar de beurs. Maar is dat ook wenselijk?

null Beeld anp
Beeld anp

Eindelijk gaat het weer goed met ABN-Amro, en dus kan de bank naar de beurs. Maar moeten we dat wel willen?

Redactie

De nettowinst steeg afgelopen jaar naar anderhalf miljard, en ook de andere indicatoren staan op groen. De bank, die in 2008 werd genationaliseerd, kan weer op eigen benen staan.

Bestuursvoorzitter Zalm zei dat ook, al ging hij niet in op vragen naar het hoe en wat daarvan. "Ik denk dat er achter de schermen gesteggeld wordt over voorwaarden", zegt Koos Schwartz, economieredacteur van Trouw, die bij de presentatie van de cijfers was.

Logisch
Dat die beursgang eraan te komen zit, is evenwel duidelijk. In 2013 besloot het kabinet al dat ABN-Amro op termijn naar de beurs gebracht moest worden. Je zou je af kunnen vragen of dat wel zo logisch is als het lijkt. De staat heeft heel veel geld in de redding van ABN-Amro gestoken, en zou nu eindelijk wat terug kunnen gaan verdienen.

Toch is dat volgens Schwartz geen discussie die momenteel gevoerd wordt. "Zes jaar geleden was het sentiment nog: aandeelhouders leiden tot risicovolle bedrijfsvoering, en dat is niet goed voor banken. Maar nu de crisis weer een beetje voorbij is, lijkt dat sentiment weer grotendeels verdwenen."

Het is overigens de vraag of de Nederlandse staat de investering zo snel terug zou verdienen. "De bank keert dit jaar 400 miljoen dividend uit", vertelt Schwartz. "Dan ben je dus wel even bezig met terugverdienen."

Miljarden euro's
In totaal stak de Nederlandse overheid bijna 22 miljard euro in de redding van ABN-Amro. Hoeveel de bank op de beurs opbrengt, dat blijft natuurlijk afwachten. In 2013 vertelde minister Dijsselbloem aan de Kamer dat hij hoopte dat ABN-Amro op termijn 15 miljard euro zou opbrengen op de beurs. Maar, zo schreef hij er ook bij, er waren in ieder geval geen grote private investeerders bereid gevonden om dat bedrag op tafel te leggen voor de bank.

Maar goed, afgezien van het geld, wat is er in theorie op tegen om de bank nog even in staatshanden te houden? Tonen deze jaarcijfers niet aan dat een bank in staatshanden ook prima kan floreren, misschien wel beter? "Zo'n politieke discussie zou je best eens kunnen aangaan", zegt Schwartz. "Maar hij wordt nu niet gevoerd. ABN-Amro benadrukt zelf dat de cultuur binnen de bank sterk is veranderd en dat de nadruk ligt op het aloude bankieren: geld aantrekken en dat weer uitlenen."

De bank zelf zal er sowieso geen zin in hebben, om onder de hoede van de overheid te blijven. "Die vrezen waarschijnlijk het scenario van de NS. Dat staat officieel los van de overheid, maar die is wel eigenaar. En dus worden er over ieder blaadje dat op de rails valt Kamervragen gesteld."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden