ABN Amro helpt kerken met bekostigen van verbouwing

In 2007 maakten kunstenaars een zandsculptuur van de Utrechtse Dom. De Domkerk wordt als eerste gerenoveerd met geld uit crowdfunding. Beeld anp
In 2007 maakten kunstenaars een zandsculptuur van de Utrechtse Dom. De Domkerk wordt als eerste gerenoveerd met geld uit crowdfunding.Beeld anp

ABN Amro gaat kerken helpen om geld op te halen. Kerkgemeenten en parochies die fondsen nodig hebben voor een verbouwing, restauratie of een ander prijzig project kunnen bij de bank aankloppen voor advies en hulp.

De private bank ABN Amro Mees Pierson werpt zich vanaf vrijdag op als 'platform waarop investeerders en kerk elkaar ontmoeten'. De Utrechtse Domkerk krijgt de primeur, vertelt Mark van Keeken vandaag in Trouw. Van Keeken is binnen de afdeling Instituten en charitas van deze bank verantwoordelijk voor religieuze instellingen.

De Domkerk werkt aan de restauratie van de twaalf bogen van het dak, maar kan dat project niet uit eigen kas betalen. Drie bogen (à 50 duizend euro per boog) zijn inmiddels gerestaureerd, de andere bogen moeten worden betaald uit crowdfunding. Als de actie begin volgend jaar van start gaat, ontvangen donateurs in ruil voor hun steun een stukje steen uit de bogen. De bank helpt de Domkerk met het opzetten van de actie.

Kerk heeft handen vol aan financiële administratie
Religieuze instellingen zijn vanaf januari 2016 verplicht om inzicht te geven in de manier waarop ze hun geld besteden. Ook moeten ze beleidsplannen indienen om als goed doel erkend te blijven en hun status als instelling voor het algemene nut te houden.

'We willen graag de bank zijn van kerken in Nederland', vertelt Van Keeken. 'Dan moet je je onderscheiden.' Volgens directeur Hein van der Loo groeit het informele deel van de economie, waartoe ook crowdfunding behoort.

Van der Loo: 'Onze observatie in de markt is dat het schenken van geld een groeiende wereld is. Jaarlijks wordt in Nederland vier miljard euro geschonken. Er ligt toch geld voor het oprapen. Wij willen kerken helpen hun geldstroom weer te laten groeien. Bijvoorbeeld door verder te kijken dan alleen de kerkgangers.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden