ABN Amro helpt bij verkoop van Telekom

AMSTERDAM (ANP) - ABN Amro is als enige Nederlandse bank betrokken bij de beursgang van Deutsche Telekom in november van dit jaar.

Rabobank en ING hebben, volgens een bron bij het Bundesministerium für Post und Telekommunikation in Bonn, in een vroeg stadium - tot ongeveer een jaar geleden - meegedongen. Ze zijn echter niet in de prijzen gevallen.

ABN Amro draait via haar in mei gesloten joint venture ABN Amro Rothschild mee in het consortium dat onder leiding staat van Deutsche Bank, Dresdner Bank en Goldman Sachs & Co. Gisteren maakten Deutsche Telekom en de Duitse overheid, die het staatsbedrijf in etappes privatiseert, de structuur en samenstelling van het consortium bekend.

Afgezien van de drie leiders in het consortium, nemen er meer dan dertig Duitse en ongeveer vijftig buitenlandse banken deel aan de plaatsing van de aandelen. Het gaat om de grootste beursgang in de Duitse historie. De waarde van Deutsche Telekom wordt geraamd op zo'n 75 à 80 miljard mark. Met de eerste tranche zal zo'n 15 à 20 miljard mark gemoeid zijn. Dat volume staat echter nog niet vast.

Het deelnemen aan zo'n syndicaat is zeer lucratief, vooral vergeleken met de traditionele activiteit van banken; het sparen en lenen.

Naast een sector Duitsland kent het Telekom-syndicaat vier andere deelconsortia: het Verenigd Koninkrijk, overig Europa, Amerika en Azië/rest van de wereld. ABN Amro Rothschild is in alle vier 'junior co-lead manager'.

Goede papieren

ABN Amro bezorgde zichzelf afgelopen maanden goede papieren voor deelname aan het Deutsche Telekom-syndicaat. Zelf heeft de bank al een naam op het gebied van corporate finance, waaronder emissies. Bij de privatisering van KPN had de bank de leiding van het consortium. Bij die operatie was Rothschild & Sons de adviseur van de Nederlandse regering. Daar werd volgens ABN Amro de basis gelegd voor het in mei gesloten huwelijk. Rothschild & Sons heeft een goede reputatie op het terrein van het verzelfstandigen van overheidsbedrijven. De Britse zakenbank kwam al geregeld over de vloer bij Deutsche Telekom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden