Economie

ABN Amro: Economie groeit dit jaar met bijna 4 procent

Winkelend publiek in Utrecht. Beeld ANP
Winkelend publiek in Utrecht.Beeld ANP

De Nederlandse economie gaat dit jaar 3,9 procent groeien ten opzichte van vorig jaar, voorspelt ABN Amro in een nieuwe analyse. Komend jaar is die groei overigens nog maar 2,8 procent. Eerder rekenden de economen van ABN Amro voor dit jaar nog op een lagere groei, maar voor 2022 op een hogere.

Die omslag schrijft de bank toe aan het optreden van economisch herstel. Daardoor wordt groei minder vanzelfsprekend. Dat geldt bijvoorbeeld voor de handel met het buitenland, omdat bedrijven daar ook herstellen, waardoor overschotten op de lopende rekeningen weer toenemen tot precoronaniveaus.

Met name consumptie en uitvoer groeiden fors in het tweede kwartaal, onder meer doordat mensen er meer op uit gingen. Daardoor steeg het bruto binnenlands product (bbp) volgens de bank in het tweede kwartaal met 3,1 procent. Ten opzichte van dezelfde periode in 2020, toen de pandemie net was uitgebroken, groeide het bbp zelfs met 10 procent.

De bank ziet nog risico’s voor het herstel, waaronder de verspreiding van de deltavariant, krapte op de arbeidsmarkt en aanhoudende problemen in de internationale logistiek die door de coronacrisis zijn ontstaan.

Lees ook:

Weer groeit de Nederlandse economie sneller dan gedacht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden