ABN Amro blijft doodsaai

Gerrit Zalm, voorzitter van de raad van bestuur van ABN Amro, na de persconferentie over de beursgang. Beeld ANP
Gerrit Zalm, voorzitter van de raad van bestuur van ABN Amro, na de persconferentie over de beursgang.Beeld ANP

Geen hoge toppen of diepe dalen voor ABN Amro. Ook na de beursgang blijft de huidige staatsbank doodsaai. Geen wilde avonturen in allerlei vreemde landen, maar vooral traditioneel  en risicomijdend bankieren in eigen land, zo was de boodschap van bestuursvoorzitter Gerrit Zalm vandaag tijdens een charmeoffensief dat vooral gericht was op de toekomstige beleggers.

Elisa Hermanides

Wat dit saaie aandeel toch aantrekkelijk moet maken? De relatief hoge winstuitkering van 50 procent, die de bank over 2017 wil gaan doen.
Alles is de afgelopen tijd in gereedheid gebracht voor de beursgang van de bank, die in 2008 van de ondergang werd gered door de Staat.

De prospectus met daarin uitgebreide informatie voor beleggers komt op 9 november naar buiten. Naar verwachting zal de daadwerkelijke beursgang van ABN Amro eind november plaatsvinden. In eerste instantie zal 20 tot 30 procent van de aandelen naar de beurs worden gebracht. De beursgang werd eerder opgehouden door de rel rond de salarisverhogingen van de top van de staatsbank, maar nu lijkt niets de beursgang meer in de weg te staan. Alleen als de financiële markten hele vreemde dingen gaan doen, komt er uitstel.

Solide melkkoe
Het is afwachten of beleggers zich laten verleiden door het beeld van ABN Amro als saaie, solide Nederlandse melkkoe. Dividend is mooi bij de huidige winstgevendheid van ABN Amro (over de eerste helft van 2015 was deze 13 procent op het eigen vermogen), maar als belegger moet je er wel rekening mee houden dat de staat voorlopig nog meerderheidsaandeelhouder blijft.

Zelfs als het staatsbelang daalt tot 33 procent heeft de regering een vetorecht bij belangrijke besluiten, zoals grote investeringen, overnames en natuurlijk het beloningsbeleid. Zelfs als de staat uiteindelijk al haar aandelen verkoopt, dan nog is de macht van beleggers beperkt. Er is namelijk een beschermingsconstructie opgetuigd die moet voorkomen dat er een vijandige overname wordt gedaan.

Vinger in de pap
Wie banken niet vertrouwt, vindt het wellicht geruststellend dat de overheid voorlopig een flinke vinger in de pap houdt. Maar het is niet alleen van belang voor ABN Amro dat het charmeoffensief richting de beleggers slaagt, maar ook voor de belastingbetaler. De bedoeling is natuurlijk dat zo veel mogelijk van de koopsom uit 2008 terugvloeit in de schatkist.

Behalve het oorspronkelijke bedrag van 16,8 miljard euro zijn er nog vele miljarden in de bank gepompt om hem uit de problemen te halen. De regering komt uiteindelijk op een totaal van 22 miljard euro, de Algemene Rekenkamer op 28 miljard euro. De opbrengst van de beursgang werd door minister Dijsselbloem ingeschat op 15,6 miljard euro. Zelfs als dit een onderschatting is, wordt het lastig om de 22 miljard te overstijgen. Zeker aangezien Het Centraal Planbureau inschatte dat de beschermingsconstructie leidt tot een waardedaling van 5 tot 10 procent. Dat scheelt al snel 1,5 miljard euro.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden