ABN Amro beperkt verlies AEX

(Novum/Betten) - In Amsterdam is de AEX dinsdag na een licht hogere start toch weggezakt. De index houdt het verlies echter beperkt dankzij ABN Amro, dat opnieuw fors wint nu blijkt dat de bank exclusieve fusiegesprekken met het Britse Barclays voert.

De AEX noteert omstreeks 11.00 uur 0,1% lager op 492,03 punten. Ook de overige indices op Beursplein 5 zien de winsten van een dag eerder deels verzilverd worden. Zo verliest de Midkap 0,4% op 703,17 punten en raakt de Smallcap-index 0,2% kwijt tot 742,91 punten.

In de rest van Europa daalt Londen met 0,1%, terwijl Parijs en Frankfurt respectievelijk 0,5% en 0,2% in de min noteren. De euro staat 0,2% lager ten opzichte van de dollar op USD 1,3283.

Beleggers zijn in afwachting van cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt. Door de malaise bij Amerikaanse verstrekkers van risicovolle hypotheken wordt deze markt met argusogen gevolgd door de financiële markten. Vorige week incasseerden de aandelenmarkten rake klappen vanwege de slechte berichten over deze hypotheekbanken.

Om 13.30 uur zal blijken hoeveel nieuwe huizen in aanbouw er waren in februari. De maand daarvoor stelde het cijfer zwaar teleur, door met ruim 14% te dalen naar het laagste niveau in tien jaar. Dinsdagmiddag wordt ook bekend hoeveel bouwvergunningen er vorige maand zijn verstrekt.

In Amsterdam weet de AEX zich opnieuw gesteund door ABN Amro. Het aandeel is de grootste winnaar binnen de index en wint 3,2% op EUR 30,90. Maandag wist ABN al een kleine 10% bij te schrijven. De bank heeft bevestigd dat zij 'verkennende en exclusieve' fusiegesprekken voert met Barclays. De gesprekken bevinden zich, zo stelt zowel ABN AMRO als Barclays in een persbericht, in een 'vroege' fase.

De rest van de financiële waarden noteert lager als gevolg van winstnemingen. Petercam heeft een aantal adviesverhogingen in de sector doorgevoerd, voor Fortis (-0,2%) en Aegon (-0,7%). Ook ABN Amro is getrakteerd op een adviesverhoging door het effectenhuis.

Sterke bewegers binnen het hoofdsegment zijn verder Heineken (+1,05%) en Ahold (+1,0%) aan de stijgende, en ASML (-1,5%) en Unilever (-1,0%) aan de dalende kant. TNT (-0,5%) staat onder druk vanwege tegenvallende cijfers van concurrent Deutsche Post.

De nettowinst van het Duitse postbedrijf daalde afgelopen jaar met 14,3%, maar het is vooral de verwachting die beleggers teleurstelt. De onderneming verwacht dat de operationele winst in 2007 met minimaal 3% zal stijgen ten opzichte van 2006.

Binnen de Midkap blinkt USG People uit in negatieve zin. Beleggers putten weinig vertrouwen uit het feit dat oprichter en voormalig bestuursvoorzitter Alex Mulder een deel van zijn aandelen in de onderneming verkoopt. Mulder, die momenteel president-commissaris is bij de uitzender, wil zijn belang verkleinen van zo'n 30% tot maximaal 17,5%. Het aandeel wordt 3,9% lager gezet op EUR 30,12.

Andere sterke dalers zijn Wereldhave (-1,5%) en CSM (-1,2%). Grootste stijgers zijn Ordina (+1,9%), Crucell (+1,55%) en Corio (+1,0%). De laatste maakte bekend zijn beleggingsportefeuille in Turkije verder uit te breiden.

Het vastgoedfonds neemt voor USD 60 miljoen een 50%-belang in winkelcentrum Esenyurt in Istanbul. Het bedrijf is verder van plan om een 35%-belang te kopen in een ander winkelcentrum in de Turkse stad. Ook investeert Corio in de herontwikkeling van een kantoorgebouw onder Parijs.

Op de lokale markt plukt softwarebedrijf Sopheon de vruchten van een opdracht van Land O'Lakes. De Amerikaanse zuivelcooperatie gaat een systeem van Sopheon gebruiken voor het proces van productinnovatie. Het aandeel klimt met 2,8% naar EUR 0,37.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden