ABN Amro bekijkt zelfstandig doorgaan

ABN Amro zal met haar aandeelhouders bespreken wat de gevolgen zijn van zelfstandig doorgaan. Het bestuur ziet geen heil in dit scenario.

Een positief overleg, vond vakbond De Unie het gesprek van dinsdag tussen de vakbonden en het bestuur van ABN Amro over een eventueel zelfstandig doorgaan van de bank. Over de inhoud doen de partijen geen mededelingen, omdat het om beursgevoelige informatie gaat. De Unie wil wel kwijt dat het stand alone-scenario bij de aandeelhoudersvergadering van 20 september als optie wordt gepresenteerd, naast de biedingen van Barclays en het consortium.

Toch is het niet waarschijnlijk dat het zelfstandig doorgaan van de bank als volwaardige optie naast de twee biedingen wordt gepresenteerd. De bank liet in april weten dit scenario onrealistisch te vinden. Dat standpunt is niet veranderd, zegt ABN Amro. Het plan dat De Unie schreef met een aantal ABN Amro-medewerkers gaat weliswaar uit van een waarde per aandeel van 39 euro – dat is hoger dan de biedingen van Barclays en het consortium. Maar er zitten nogal wat haken en ogen aan.

Die waarde is opgebouwd uit de verkoop van dochters Banco Real (Brazilië) en Antonveneta (Italië). Ze moet samen met de opbrengst van LaSalle (VS) 18 euro per aandeel opleveren. Die verkoop kan in de huidige marktomstandigheden moeilijk blijken. Daarnaast wordt een waarde van 4 euro per aandeel berekend voor een reorganisatie, iets wat zich pas in de praktijk kan bewijzen. De rompbank zelf moet een waarde van 17 euro per aandeel vertegenwoordigen, wat opgeteld tot 39 euro leidt. Het plan is niet openbaar, waardoor de cijfers niet te controleren zijn.

Het getuigt van goed inzicht van het bestuur dat een zelfstandig doorgaan open wordt gehouden. Het bod van Barclays, de laatste weken flink gedaald door een kelderende beurskoers, kan teruggetrokken worden. Enkele aandeelhouders van Royal Bank of Scotland roepen openlijk om een lager bod door het consortium. En minister Bos moet zijn verklaring van geen bezwaar nog afgeven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden