ABE! is nog niet verloren

Enkele fanatieke Friezen doen er alles aan om stichting ABE!, die in september '95 het Abe-spektakel in het Abe Lenstra stadion organiseerde, te behoeden voor het faillissement. Zij vinden dat een faillissement van de stichting een blamage voor de hele provincie Friesland zou betekenen en willen dit koste wat kost voorkomen.

BIJDRAGE: CHRISTEL PIEPER

Na de eerdere oprichting van het comité 'Hâldt Fryslân Heech' door de heer Ketellapper zette de heer G. Jensma uit Sint Annaparochie gisteren een spontane actie op touw. Het bleek dat tientallen schaatsers, na het voorlopig afblazen van de Elfstedentocht, op eigen houtje de Tocht der Tochten gingen schaatsen. Jensma plaatste bussen op de route waar de schaatsers hun geld in konden deponeren of formulieren in konden doen waarop zij een sponsorbedrag konden aangeven voor de door hen geschaatste kilometers.

“We willen de Elfsteden-koorts laten omslaan in een Abe-koorts. De mensen worden aangesproken op hun Friese trots”, zo vertelde een enthousiaste Jensma gistermiddag. Op dat moment was de animo voor de actie nog niet optimaal. 's Morgens had Jensma een oproep op de Friesche radio gedaan om vrijwilligers bij elkaar te krijgen die de bussen zouden moeten plaatsen, maar er was nauwelijks op gereageerd. Jensma stond er bijna alleen voor, een tegenvaller. “Door het gebrek aan mensen staan er nu nog maar zo'n tien bussen op het ijs. Zo meteen ga ik naar Bartlehiem, want ik verwacht dat de grote groep daar bijna is.”

Of het de moeite waard is geweest, is nog onduidelijk. Vanavond moeten alle bussen weer van het ijs gehaald worden en kan de telling beginnen. Het is te hopen dat de bussen nog bij een echte Elfstedentocht op het ijs kunnen, maar dat moet dan wel vóór donderdag. Tot die dag is de behandeling van de faillessementsaanvraag, ingediend door Heli air Holland uit Emmercompascuum, uitgesteld. Misschien weet Jensma samen met het comité 'Hâldt Fryslân Heech', dat in ruil voor een certificaat 500 gulden aan ondernemers vraagt, de noodlijdende stichting van het faillissement te redden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden