Abdijweekend? Boek een half jaar van tevoren

Wetenschappers: Populariteit kloosterbezoek te wijten aan gemis aan spiritualiteit in de kerk

Wie dit paasweekend had willen doorbrengen in de St.-Adelbertabdij in Egmond-Binnen had een half jaar geleden moeten boeken. En dat geldt eigenlijk het hele jaar door, zegt een van de broeders van de abdij. "We zitten bomvol."

Kloosterweekenden en retraites winnen aan populariteit. Een rondgang van Trouw langs een twintigtal kloosters in Nederland leert dat zij vrijwel allemaal een toename zien in hun bezoekersaantallen. De Sint Willibrordsabdij in Doetinchem zit met jaarlijks 2500 deelnemers aan stilteweekenden aan zijn 'topcapaciteit'. En de abdij van Berne in Heeswijk Dinther verwacht dit jaar 500 gasten, tegen 350 vorig jaar.

De gemiddelde kloostergast, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg, is een vrouw van 61 jaar oud, hbo-opgeleid en kerkelijk betrokken. Maar de kloosters ontvangen ook vaak groepen jongeren. De broeders van Sint Jan in Den Haag hielden vorige week een themaweekend voor jongeren over de liefde. Vijftien jongeren hoorden er een pater uitleggen dat het samenleven als broeders in een klooster óók een soort huwelijk is.

"Er is grote behoefte om de hectiek van onze samenleving af en toe te ontvluchten", verklaart een van de diaconessen van het zendingsdiaconessenhuis Bethanië in Amerongen de populariteit van kloosterweekenden. "Mensen hunkeren naar rust", zegt een van de benedictijner broeders van de Sint Willibrordsabdij in Doetinchem. "Mensen hebben behoefte om hun prioriteiten op een rijtje te krijgen. Er zijn te veel prikkels van buitenaf."

Zuster Esther Plouvier van de augustinessen van Sint Monica in Hilversum ziet nog een andere reden waarom mensen het klooster bezoeken. "Wij hebben iedere dag nog alle plechtigheden." Door schaalvergroting en fusies in rooms-katholiek Nederland moeten parochianen op zondag soms ver reizen voor een eucharistieviering. In plaats daarvan bezoeken ze dan liever een viering in een klooster.

De Universiteit van Tilburg ondervroeg enkele honderden bezoekers van kloosters en andere spirituele centra. Als voornaamste reden voor hun verblijf gaven zij aan dat zij in de kerk 'te weinig ruimte voor spiritualiteit' ervaren. Andere veelgenoemde motieven waren 'om geïnspireerd te worden' en 'om dichter bij mijn eigen kern te komen'.

De jongeren bij de broeders van Sint Jan in Den Haag betaalden 85 euro voor hun weekend over de liefde. Voor dat bedrag zal nauwelijks een hotelkamer te vinden zijn, maar bezoekers van een klooster hoeven niet te verwachten dat dit een goedkope vorm van recreatie is. Vrijwel alle kloosters verwachten dat hun gasten deelnemen aan de gebedsvieringen (de eerste vaak om een uur of 5 's ochtends) of voorkomende klusjes verrichten. En wat nog meer kan afschrikken dan corvee: in sommige kloosters mag je het grootste gedeelte van de dag niet hardop praten.

RELIGIE & FILOSOFIE 12|13

'Een relatie met God is ook een relatie'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden