Abdi Nageeye beloond voor groots denken in marathon van Amsterdam

Abdi Nageeye viert zijn overwinning op her NK matathon tijdens de Amsterdam Marathon 2017. Beeld ANP
Abdi Nageeye viert zijn overwinning op her NK matathon tijdens de Amsterdam Marathon 2017.Beeld ANP

Geboren Somaliër loopt tien jaar oude Nederlandse record van Kamiel Maase uit de boeken bij marathon van Amsterdam.

Abdi Nageeye is net begonnen met atletiek als Kamiel Maase in 2007 het Nederlandse record op de marathon op 2.08.21 brengt. Nageeye, jochie van achttien, droomt ervan om net zo goed te worden.

Maar groots denken, dat durft de vluchteling uit Somalië niet. Hij groeit op met de Nederlandse mentaliteit van normaal doen. Die bescheiden instelling zit hem lang dwars. Zondag gooide de 28-jarige atleet tijdens de marathon van Amsterdam al zijn angsten overboord. In een perfecte race zette Nageeye een nieuwe nationale toptijd neer van 2.08.16 seconden in een snelle marathon waar vijf lopers onder de 2.06 gingen en de Keniaan Lawrence Cherono met 2.05.09 voor een parcoursrecord zorgde.

Vijf kilometer voor de finish doorbrak Nageeye een mentale barrière. Zijn benen waren volledig verzuurd, hij kon niet meer. Tot hij aan Kenia dacht, waar hij op hoogte traint met de beste marathonlopers ter wereld. De Afrikanen zeggen het hem zo vaak: ‘denk toch wat groter, Abdi’. ‘Geloof in jezelf’.

In de eindfase van de wedstrijd over 42,195 kilometer herhaalt Nageeye de woorden van de Kenianen als een mantra in zijn hoofd. “Niet aan de finish denken, stap voor stap gaan. Doorbijten. Pijn lijden nu, dan kun je er de rest van je leven van genieten.”

'Naar de klote'

De nummer elf van de Spelen in Rio gaat diep. Hij loopt zijn lichaam ‘naar de klote’, zoals hij na de finish vertelt. Maar wat voelt dat Nederlandse record lekker. “Ik heb er zoveel voor gelaten. Soms vraag ik me af waarom ik mezelf al die pijn aandoe. De laatste vijftien minuten waren hele pijnlijke. Maar wel hele mooie.”

Nageeye werd geholpen door landgenoten Michel Butter en Khalid Choukoud. Zijn concurrenten gebruikten Amsterdam als trainingswedstrijd en hielpen Nageeye als haas naar een nieuwe nationale toptijd.

Ze kregen het te verduren van hun landgenoot, die de eerste helft mopperend over de weg liep. Het ging hem te langzaam. Nageeye verontschuldigt zich. “Je kent me”, lacht hij. “Ik zat echt te vloeken en te schreeuwen. Ik kwam halverwege door in 64 minuten en een beetje en daar was ik niet blij mee.”

Het relatief rustige tempo is misschien juist zijn redding geweest in het warme weer met een hoge luchtvochtigheid. Nageeye spaarde energie en kon in de laatste meters nog sprinten. “Ik was in de tweede helft van de marathon altijd langzamer dan de eerste helft. Nu liep ik heel vlak. Ik had wel het geluk dat er veel achterblijvers waren uit de kopgroep; daar kon ik steeds naartoe lopen.”

Kom op, help me

Die achterblijvers kregen trouwens ook nog wat verzoekjes van hem. Tegen een paar Kenianen uit zijn trainingsgroep schreeuwde hij dat ze hem moesten helpen in de laatste kilometers. “Kom op, help me nou. Please please, misschien haal ik het nationale record”, herhaalt Nageeye zijn smeekbode. “Die jongens zaten ook allemaal stuk. Maar toen is er ééntje een kilometer lang voor me gaan lopen.”

Met zijn Nederlandse achtergrond en Afrikaanse trainingen plukt Nageeye de vruchten van twee werelden. Zijn Nederlandse voordeel is volgens Valentijn Trouw, manager bij Global Sports Communication, de manier van organiseren. “Hij zorgt dat hij goede schoenen heeft, dat hij zijn eten voor elkaar heeft, dat hij zijn veters goed strikt en geen knullige fouten maakt”, zegt Trouw.

In Afrika leerde Nageeye onbegrensd denken. “Afrikanen zijn soms slordig in de details, heel amateuristisch. Ze vergeten van alles. Daar zit tegelijkertijd een kracht in. Ze zijn mentaal ongelofelijk sterk omdat ze zich niet druk maken over kleine dingen. Ze zijn extreem gefocust.”

Verrassing

Die concentratie bracht Nageeye gisteren het nationale record en een bokaal met een verhaal. De vorige recordhouder Kamiel Maase kwam met een grote boodschappentas op de persconferentie binnen om zijn opvolger te verrassen.

De 45-jarige voormalige marathonloper haalde een blinkende zilveren beker uit zijn tas. De prijs werd de avond voor de marathon voor de zekerheid al even opgepoetst door zijn vrouw Claartje. Maase kreeg de trofee in 2003 van Gerard Nijboer toen hij nationale record op de marathon van hem overnam.

Nijboer, die in de jaren tachtig amper prijzengeld kreeg en een baan had naast zijn hardloopcarrière, kreeg de beker van mensen die vonden dat hij iets moois verdiende voor zijn nationale record. Een zilverfabriek uit Schoonhoven smeedde de beker.

De prijs stond 23 jaar lang bij Nijboer in de kast te verstoffen en 14 jaar in huize Maase. Nu is hij van Nageeye, die na zijn toptijd geen grenzen meer ziet. Na het Nederlandse record wil hij nu een grote prijs op de EK volgend jaar augustus in Berlijn. En daarna op de WK. Angst houdt hem nu niet meer tegen.  

Abdi Nageeye gaat als eerste Nederlander de finish over van de Amsterdam Marathon 2017. De 28-jarige atleet heeft zijn gewenste Nederlands record op de marathon binnen. Beeld ANP
Abdi Nageeye gaat als eerste Nederlander de finish over van de Amsterdam Marathon 2017. De 28-jarige atleet heeft zijn gewenste Nederlands record op de marathon binnen.Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden