Abdeslam plande nieuwe aanslagen

Franse procureur leest voor uit verhoor opgepakte dader 'Parijs'

PETRA JANBROERS

Hij had het er de maanden voor de aanslagen heel druk mee, Salah Abdeslam. In glimmende huurauto's islamitische terroristen rondrijden door half Europa, kamers voor ze regelen, inkopen als waterstofperoxide voor de bomgordels doen - maar zelf sterven in Parijs wilde hij op het moment suprême niet.

De ooit zo, volgens zijn ex-verloofde, lieve Frans-Belgische Marokkaan, bedacht zich en vluchtte na het bloedbad vrijdagavond 13 november met de hulp van twee opgetrommelde maten terug naar Brussel. Dit tweetal zit al weken in de cel, de intussen meest gezochte terrorist van Europa werd vrijdag in het huis van een vriend in het Brusselse Molenbeek gepakt. Volgens minister van buitenlandse zaken Didier Reynders was Abdeslam van daaruit bezig een nieuw terreurnetwerk op te bouwen dat nieuwe aanslagen plande. Hij zei gisteren dat er veel wapens in het pand zijn aangetroffen.

Tot woede van Abdeslams advocaat Sven Mary las de Franse procureur van Parijs, François Molins, zaterdagavond uit het eerste verhoor voor hoe de 26-jarige mecanicien uit Molenbeek terugkrabbelde, en bevestigde wat de Franse politie na het vinden van de gordel al vermoedde. Mary dient een klacht in wegens schending van het onderzoeksgeheim.

Hij kreeg gisteren voorzichtige bijval van de Belgische minister van binnenlandse zaken Jan Jambon: "Die uitspraken maken het leven of het onderzoek niet gemakkelijker", zei hij op tv. "Wij zijn veel terughoudender dan het Franse parket, om het onderzoek niet in gevaar te brengen."

Daarmee lijkt de toon weer gezet tussen België en Frankrijk, voordat Abdeslam goed en wel 'op de pijnbank' is gelegd. Nabestaanden van de slachtoffers in Parijs eisen dat Abdeslam zo snel mogelijk wordt uitgeleverd. Volgens Mary werkt zijn cliënt mee met de Belgische politie, maar wil hij niet naar Frankrijk.

En al zegt de Belgische premier Charles Michel beleefd dat er 'politiek' geen reden is om niet aan een Frans uitleveringsverzoek te voldoen, haast hebben de Belgen niet. De woordvoerder van het federaal parket, het Openbaar Ministerie, noemde uitlevering zelfs 'voorbarig'.

De Belgische inlichtingendiensten willen immers zelf zoveel mogelijk namen, adressen en telefoonnummers lospeuteren en vragen beantwoord zien om netwerken en terreurcellen in België in kaart te kunnen brengen en vernietigen.

Wie is bijvoorbeeld de man die vrijdag gelijk met Abdeslam in het huis in Molenbeek werd gearresteerd? Hij noemt zich Amine Choukri en ook Monir Ahmed Alaaj. De politie heeft valse papieren op die laatste naam gevonden. Maar zijn vingerafdrukken staan in geen enkele databank.

"Zeer verontrustend", zei minister Koen Geens (justitie) gisteren in het Vlaamse actualiteitenprogramma 'De zevende dag'. "Er komen voortdurend mensen uit Syrië via allerlei kanalen naar België. We weten dat Abdeslam in oktober mensen heeft opgehaald in Duitsland. Dat zijn voor ons onbekenden." Volgens de Parijse procureur Molins is Abdeslam vorig jaar ook enkele keren in Nederland geweest, maar details ontbreken.

De Belgen willen vooral ook weten hoe Abdeslam na de aanslagen 126 dagen onder de radar van de veiligheidsdiensten kon blijven. De politie kent inmiddels twee safehouses in Molenbeek, de deelgemeente in Brussel die sinds 'Parijs' door de buitenwereld als islamitisch broeinest wordt bestempeld. Waarschijnlijk zat Abdeslam de eerste drie dagen nadat hij uit Parijs terug was in een ervan, op amper 400 meter van zijn ouderlijk huis. Het huis waar hij is opgepakt vrijdag lag nog dichterbij.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden