Abdelhamid A. leeft en is nog spoorloos

17 januari: Belgische soldaten patrouilleren door Antwerpen op de dag na de anti-terreuractie in Verviers. Beeld belga
17 januari: Belgische soldaten patrouilleren door Antwerpen op de dag na de anti-terreuractie in Verviers.Beeld belga

Vermoedelijk brein achter de geplande aanslagen in België is Syriëganger Abdelhamid A.. Hij zette eerder zijn dood in scène om bij het voorbereiden van aanslagen in Europa geen last te hebben van politie.

Redactie buitenland

Er is nog weinig bekend over de twee mannen die vorige week donderdag door de Belgische politie zijn gedood in de in Wallonië gelegen stad Verviers. De Belgische media komen wel met steeds meer informatie over de andere 'levende' jihadisten die in hetzelfde netwerk zitten.

Een van hen is de Syriëganger Abdelhamid A.. Van hem werd een tijd gedacht dat hij bij gevechten in Syrië om het leven was gekomen. Nu wordt duidelijk dat de gezochte jihadist zijn eigen dood in scène heeft gezet om bij het voorbereiden van aanslagen in Europa geen last te hebben van het politie-onderzoek naar hem.

De 27-jarige Abdelhamid wordt als het brein achter de geplande aanslagen in België beschouwd, hij zou mogelijk in Griekenland schuilen. De zogenaamde dood was ook op Facebook aangekondigd. De vader van Abdelhamid ontving van veel kanten condoleances.

Jongste Syriëganger
De veel jongere broer van Abdelhamid is ook naar Syrië getrokken. De 14-jarige Younes is opgedoken op een foto op Facebook, waarop hij in islamitische gewaad naast drie gewapende jihadi's poseert. Younes ging als 13-jarige al naar Syrië en is de jongste Syriëganger voor zover bekend.

In de kringen van Abdelhamid bevond zich ook de Anderlechtse prediker Illiass Azaouaj. In 2013 reisde Azaouaj naar het door Islamitische Staat (IS) gecontroleerde gebied in Syrië.

Op Twitter voorspelde hij aanslagen in de Brusselse metro en bij de Belgische spoorwegen. Hij richtte zich tot de inwoners van Europa: 'Verwacht verrassingen'. De Belgische krant De Morgen meldt dat Azaouaj intussen onthoofd zou zijn door IS zelf.

Vorige week vonden in zeven landen invallen plaats. Nederland was daar niet bij betrokken. Bij de inval in het Belgische Verviers bevonden zich in het huis drie mannen. De enige die de inval wist te overleven is Marouane El B.

Schoenen afleveren
Volgens de advocate van El B. was het puur toeval dat haar cliënt zich in die woning bevond toen de politie daar binnenviel: "Hij was daar om een paar schoenen af te leveren", aldus de raadsvrouw. "Mijn cliënt was nog maar net daar toen de hel losbarstte."

De terreurcel zou volgens de Belgische justitiële autoriteiten van plan zijn geweest om vorige week vrijdag een aanslag te plegen op politieagenten. Justitie zegt dat de aanslag is verijdeld terwijl die 'in de volgende uren' zou plaatsvinden. De verdachten wilden een agent ontvoeren, onthoofden en opnames maken van de aanslagen, zo is de overtuiging van het het parket.

Afgelopen zondag zijn in de Griekse hoofdstad Athene vier verdachten opgepakt. Abdelhamid A., de jihadist die 'uit de dood verrees', bevindt zich niet onder dat groepje arrestanten. De inmiddels meest gezochte terrorist van België is dus nog spoorloos.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden