Abbott is VN-kritiek op vluchtelingenbeleid zat

Tony Abbott heeft schoon genoeg van kritiek van de Verenigde Naties op zijn asielbeleid. De conservatieve Australische premier reageerde gisteren woedend op bevindingen van een VN-rapporteur, die het Australische vluchtelingenbeleid op bepaalde punten in strijd acht met de Conventie tegen marteling.

Australië ligt internationaal al langer onder vuur vanwege zijn zeer restrictieve beleid jegens bootvluchtelingen. Die worden op weg naar Australië onderschept en teruggestuurd, of naar eilanden in de Stille Zuidzee gebracht waar ze hun asielprocedure in detentie moeten afwachten. Als hun asielverzoek daar wordt goedgekeurd, mogen ze blijven of naar Cambodja - maar niet naar Australië.

Martelrapporteur Juan Mendez meldt in een verslag dat hij gisteren voorlegde aan de VN-Mensenrechtenraad, dat Australië nog altijd asielkinderen opsluit en geen einde heeft gemaakt aan de slechte en gewelddadige omstandigheden die met name heersen op het opvangeiland Manus (Papoea-Nieuw-Guinea). Daarmee doet de Australische regering volgens Mendez te weinig om te voorkomen dat asielzoekers in mensonwaardige toestanden moeten leven.

Abbott weersprak Mendez' conclusies en stelde bovendien dat zijn landgenoten er 'ziek' van worden internationaal de les gelezen te krijgen. Volgens Abbott heeft zijn regering juist veel bijgedragen aan een humanitair asielbeleid door de vluchtelingenstroom sterk in te dammen. Terwijl in 2012 en 2013 (onder de vorige regering) nog tienduizenden asielzoekers per boot arriveerden, waren dat er vorig jaar nog geen tweehonderd. "Door de boten te stoppen, sterven er geen mensen meer op zee", aldus Abbott, die vindt dat hij van de VN wel wat meer krediet verdient.

Het is niet voor het eerst dat Abbott zich scherp keert tegen kritiek op zijn asielbeleid. Vorige maand viel hij de voorzitter van de Australische Mensenrechten Commissie aan. Die had in een rapport geschreven dat asielkinderen in detentie alarmerend vaak slachtoffer worden van seksueel en fysiek misbruik. Abbott noemde die conclusies politiek gemotiveerd, en vroeg de voorzitter op te stappen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden