Abbas wil 'zijn land helpen'

Het team van HC Rotterdam is de komende play-off wedstrijden tegen Bloemendaal gehandicapt door het ontbreken van de Pakistaanse spelers Sohail Abbas en Waseem Ahmed.

De twee Pakistani zijn naar hun vaderland teruggereisd om deel uit te maken van het nationale team dat van 9 tot en met 16 mei om de Asia Cup speelt. Pakistan moet dat toernooi in Maleisië winnen om deelname voor het WK van 2010 in India af te dwingen.

Abbas speelt sinds 2005 bij Rotterdam. Daardoor is hij in onmin geraakt met de leiding van zijn nationale bond. Die eiste van hem dat hij te allen tijde naar Pakistan terug zou keren om met de nationale ploeg te spelen. Niet altijd vond Abbas de wedstrijden van Pakistan belangrijk genoeg om zijn Nederlandse broodheren in de steek te laten. Zo weigerde hij vorig jaar nog af te reizen voor de kwalificatiewedstrijden voor de Aziatische Spelen.

Daarop verbande de bondsorganisatie hem uit de nationale ploeg, net als Waseem Ahmed, Ghazanfar Ali en Dilawar Hussain, die eveneens hun verplichtingen in het buitenland hogere prioriteit gaven dan naar hun mening onbelangrijke wedstrijden. Een principiële beslissing van de bond, zo lijkt het.

Maar principes gaan slechts mee tot de nood aan de man komt en dat is nu het geval. Het Pakistaanse hockey is ineengezakt. Tot verbijstering van het hele land slaagden de hockeyers er vorig jaar niet eens in zich voor de Olympische Spelen van Peking te plaatsen. Dat deed pijn en heeft voor een ommekeer gezorgd.

Daar komt bij dat Pakistan momenteel wordt geplaagd door politieke spanningen, strijd tussen het leger en de taliban, corruptie en aanslagen. Al die negatieve factoren hebben ook invloed op de sport. Soms raakt de sport zelfs wel heel erg betrokken bij de roerige politieke situatie. De aanslag op het cricketteam van Sri Lanka op 3 maart (zes doden) is nog niet vergeten.

Een sportsucces dat bindend werkt en de geschonden eer van de natie weer een opwaartse impuls kan geven, kan het Aziatische land dan ook goed gebruiken. Het Pakistaanse hockey heeft immers een reputatie om trots op te zijn. Van de sinds 1971 gehouden elf WK’s won Pakistan er vier en hield het aan twee de zilveren medaille over. Ook olympisch gezien zijn de Pakistani grootverdieners van eremetaal: na de Tweede Wereldoorlog won Pakistan op vijftien Spelen negen medailles, drie van elke kleur.

Vorige maand werd de situatie echt nijpend na de iele vierde plaats bij een vijflandentoernooi in Maleisië, waar China, Korea en het gastland te sterk waren. Met het oog op het belang van het toernooi om de Asia Cup besloot de bond in te grijpen. Dus heeft bondscoach Khawaja Zakauddin Abbas teruggevraagd en op die vraag heeft hij ’ja’ gezegd. „Om mijn land te helpen”, voegde hij daaraan toe. Met hem keren ook de andere dissidenten terug.

Abbas (volgende maand 32) speelde 258 maal voor zijn land en scoorde in die interlands 274 doelpunten. Hij staat bekend als een van ’s werelds beste strafcornernemers en wordt in zijn land als een sleepwonder gezien.

Bij Rotterdam erkennen ze het tijdelijk vertrek van de twee Pakistani als een aderlating, maar de club heeft niet moeilijk gedaan en met contractuele verplichtingen gezwaaid. „Deze jongens hebben zo veel voor ons gedaan en ze wilden dolgraag aan de slag met Pakistan. Hun toekomst staat min of meer op het spel”, lichtte manager Jan Hagendijk in Sportweek toe. Omdat de Rotterdammers de absentie van Abbas zagen aankomen, hebben ze erop kunnen anticiperen. Met Abbas hebben Robert Tigges en Jeroen Herztberger op de strafcorner geoefend en de vervangers hebben dit gevaarlijke wapen in enkele wedstrijden al van Abbas overgenomen.

Het Pakistaanse kanon heeft voorts zijn goede wil getoond door te beloven zo snel mogelijk naar de Maasstad terug te keren. Als het nog nodig is, natuurlijk. „Mochten we met Pakistan de finale halen, dan speel ik het laatste duel op 16 mei. Als we met Rotterdam dan nog in de play-offs zitten, kom ik terug naar Nederland. Zeker weten”, zei hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden