Abbas noemt Holocaust gruwelijk

Woorden Palestijnse president lijken bedoeld voor de westerse bühne

De Palestijnse president Mahmoed Abbas heeft gisteren zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers van de Holocaust.

Abbas noemde de moord op miljoenen Joden door de nazi's 'de gruwelijkste misdaad' uit de recente geschiedenis. De Palestijnse president sprak zich uit aan de vooravond van de jaarlijkse Holocaustherdenking in Israël.

Abbas' woorden lijken bedoeld voor de westerse bühne en om de zorgen van veel Israëliërs over de toenadering tussen zijn Fatah-partij en het rivaliserende Hamas te sussen.

De Israëlische regering wil niet langer met Abbas over vrede onderhandelen als hij met Hamas in zee gaat. Zij verwijt de Hamas-beweging, die in de Gazastrook aan de macht is, de Holocaust te ontkennen en uit te zijn op de vernietiging van Israël.

Hoewel de organisatie voor de herdenking van de Holocaust, Jad-Vasjem, de woorden van Abbas een stap in de juiste richting noemde, wees premier Benjamin Netanjahoe dit zoals verwacht resoluut van de hand. Netanjahoe: "President Abbas kan niet zeggen dat de Holocaust verschrikkelijk was en tegelijkertijd diegenen die de Holocaust ontkennen en opnieuw streven naar de vernietiging van het Joodse volk de hand reiken."

Palestijnse hoogwaardigheidsbekleders reppen zelden van het lijden van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veel Palestijnen vinden dat de Holocaust als rechtvaardiging wordt gebruikt voor de aanspraken van Joden op het land dat zij het hunne achten. Bovendien zou door de aandacht voor de Holocaust het leed dat Palestijnen hebben doorstaan in vergetelheid raken.

Veel Israëliërs zien, op hun beurt, in de Palestijnse reserves een teken dat de Palestijnen hen nog altijd niet willen dulden in het land dat zij sinds 1948 delen.

Zaterdag hamerde Abbas er al op dat de regering van nationale eenheid die hij met Hamas wil vormen zijn beleid blijft volgen en zich blijft inspannen voor vrede met Israël.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden