Abbas krijgt steunbetuigingen uit hele wereld

(Novum/AP) - De Israëlische premier Ehud Olmert heeft vrijdag beloofd al het mogelijke te zullen doen om de Palestijnse president Mahmoud Abbas te steunen, nu Hamas na vijf dagen strijd met Abbas' Fatah de macht in de Gazastrook in handen heeft. Dat heeft zijn kantoor bekendgemaakt.

Olmert deed de belofte in een telefoongesprek met de Egyptische president Hosni Mubarak. Naar verluidt is Olmert van plan miljoenen euro's aan bevroren belastinggeld dat Israël voor de Palestijnen int, vrij te geven. De tegoeden werden bevroren nadat Hamas begin vorig jaar de verkiezingen had gewonnen.

De macht van Abbas is door de overwinning van Hamas beperkt tot de Westelijke Jordaanoever. Abbas heeft de eenheidsregering met Hamas ontbonden en is begonnen met de formatie van een nieuwe regering.

Jordanië betuigde bij monde van een regeringswoordvoerder vrijdag eveneens steun aan Abbas en noemde hem de enige legitieme leider van de Palestijnen. Ook benadrukte het land dat het noodzakelijk is de Palestijnse Autoriteit en Abbas te beschermen.

De Jordaanse koning Abdullah belde Abbas op om blijk te geven van zijn bedroefdheid over wat hij noemde de 'verslechterende situatie in de Gazastrook'. Ook riep hij op tot de onmiddellijke beëindiging van het onderlinge Palestijnse geweld, zo meldde het persbureau Petra.

Egypte heeft zijn diplomatieke missie uit de Gazastrook teruggetrokken, zei het ministerie van buitenlandse zaken in Caïro.

De Arabische ministers van buitenlandse zaken kwamen vrijdag voor spoedberaad bijeen in Caïro om te bespreken hoe ze met de ontstane situatie moeten omgaan. Voorzitter Amr Moussa van de Arabische Liga riep op tot een staakt-het-vuren, en waarschuwde dat de gevolgen anders rampzalig zullen zijn. Hamas was niet vertegenwoordigd, Fatah stuurde plaatsvervangend premier Azzam al-Ahmed, die de leden een lijst overhandigde met wandaden door Hamas en er bij hen op aandrong een duidelijk standpunt in te nemen. De Arabische Liga kan echter weinig anders doen dan de Palestijnen tot kalmte manen. Hamas-leider Khaled Mashaal, die in ballingschap in Syrië woont, drong er bij de organisatie op aan te bemiddelen bij gesprekken tussen Hamas en Fatah.

Secretaris-generaal Ban Ki-Moon van de Verenigde Naties liet nogmaals weten Abbas te steunen, en drong aan op herstel van de rust. Ook gaf hij blijk van zijn bezorgdheid om het Palestijnse volk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden