Abbas is al geweest, dus nu mag Netanyahu

Als de Palestijnse president Mahmoud Abbas in Den Haag langs mag komen, dan ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Hij kwam gisteren aan voor een tweedaags bezoek. Om de gelijke behandeling van de twee conflictpartijen in het Midden-Oosten te benadrukken, wees de Rijksvoorlichtingsdienst er bij de aankondiging van de komst van Netanyahu op dat zijn Palestijnse collega een jaar geleden in Den Haag was. Beide bezoeken vinden plaats in het kader van een bilateraal samenwerkingsforum dat Nederland met Tel Aviv en Ramallah onderhoudt.

Om het evenwicht te benadrukken krijgen beide leiders ook een vergelijkbaar programma voorgeschoteld. Vandaag spreekt Netanyahu net als Abbas achter gesloten deuren met leden van de Eerste en Tweede Kamer. Gisteren had hij net als zijn Palestijnse collega al gesprekken met premier Mark Rutte en minister van buitenlandse zaken Bert Koenders en werd hij ontvangen door de koning.

Inhoudelijk heeft Nederland zich ook verbonden aan een evenwichtige benadering van beide landen. In het regeerakkoord tussen PvdA en VVD staat dat Nederland 'de goede banden met zowel Israël als de Palestijnse autoriteit' benut om bij te dragen aan vrede en veiligheid in het Midden-Oosten. Dat is een verschil met het eerste kabinet Rutte, toen het regeerakkoord nog alleen sprak van investeren in de band met Israël.

PvdA en VVD houden elkaar dan ook redelijk in evenwicht bij veel gevoelige Haagse discussies over Israël en Palestina. Zo zijn de sociaal-democraten voor een onmiddellijke erkenning van Palestina als staat, en willen de liberalen wachten tot er een definitieve vredesregeling is.

Minister van buitenlandse zaken Bert Koenders (PvdA) zorgde twee jaar geleden voor een kleine beweging door de mogelijkheid open te houden dat Nederland Palestina op een 'strategisch moment' in de vredesonderhandelingen erkent. Zijn voorganger Frans Timmermans hield het nog op erkenning als 'sluitstuk' van vredesonderhandelingen. In beide gevallen zal van daadwerkelijke erkenning in deze kabinetsperiode geen sprake zijn. Zweden en IJsland zijn de afgelopen jaren als enige Europese landen wel tot deze stap overgegaan.

Gisteren maakte Rutte na afloop van zijn gesprek met Netanyahu bekend dat Nederland via concrete projecten gaat proberen Israëliërs en Palestijnen nader tot elkaar te brengen. Zo zal Nederland ontmoetingen organiseren tussen experts op het gebied van watermanagement van beide partijen. Ook zal Nederland experts sturen om te kijken of het meer kan doen om de import en export in Gaza te verbeteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden