Abbas benadrukt belang eigen staat tijdens bezoek aan Nederland

Palestijnse president Mahmoud Abbas met koningin Beatrix op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Beeld epa
Palestijnse president Mahmoud Abbas met koningin Beatrix op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.Beeld epa

President Mahmoud Abbas is in Nederland voor een driedaags bezoek. Hij werd ontvangen in het gebouw van de Eerste Kamer en had een ontmoeting met Koningin Beatrix op Paleis Huis ten Bosch.

In zijn toespraak in de Senaat, waarna leden van de Eerste en Tweede Kamer met hem in gesprek gingen, benadrukte Abbas nog eens te streven naar de vorming van een Palestijnse staat naast de staat Israël.

Als het vastgelopen vredesoverleg over deze oplossing uiterlijk in augustus niet is gelukt, wil Abbas in september de Verenigde Naties verzoeken om de Palestijnse staat te erkennen.

,,We zijn het enige volk dat 63 jaar onder bezetting is geweest. Ik denk dat we niet te veel vragen'', zei hij.

Het is voor het eerst dat Abbas naar Nederland komt. Hij zou eigenlijk vorig jaar juni komen, maar dat ging niet door wegens de val van het kabinet. Na een bezoek van Rosenthal aan de Westelijke Jordaanoever werd afgesproken dat Abbas nog dit jaar langs zou komen.

Woord van dank
De leider van de Palestijnse Autoriteit bedankte Nederland donderdag ook voor de steun die ons land de afgelopen jaren heeft gegeven bij de opbouw van een Palestijnse staat.

Nederland heeft de afgelopen jaren logistieke en financiële steun gegeven aan de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever om een rechtssysteem op te zetten, met politie, Openbaar Ministerie en gevangenissen.

Rosenthal
Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft eerder al gezegd dat Nederland het eenzijdig uitroepen van een Palestijnse Staat niet zal steunen.

Het liefst zei Abbas te willen dat de gesprekken met Israël, die in 1993 in gang werden gezet door de Palestijnse leider Yasser Arafat en Yitzhak Rabin, slagen. ,,Ik wil dat we naast elkaar leven, in vrede en veiligheid'', zei Abbas.

Uitgangspunt daarbij is wel dat Israël zich aan de grenzen van 1967 houdt, waar de hele internationale gemeenschap ook op aandringt, stelde Abbas. Onder meer de bouw van nieuwe Joodse nederzettingen in Palestijns gebied doorkruisen dit.

Demonstraties

Op het Plein in Den Haag protesteerden een kleine honderd mensen tegen het bezoek van de Palestijnse president. Voor de deur van de Tweede Kamer hebben ze een grote vlag van Israël op de grond gelegd en een verklaring voorgelezen.

Ook waren er spandoeken met teksten als 'Jeruzalem is de ongedeelde en eeuwige hoofdstad van Israël' en 'Gilad Shalit, laat hem vrij' , verwijzend naar een Israëlische militair die al vijf jaar lang door Palestijnen wordt vastgehouden.

De betoging is georganiseerd door het Israël Platform, een koepelorganisatie voor 50 pro-Israëlorganisaties. ,,Wij zijn tegen het bezoek van Abbas. Hij is iemand die de Holocaust aardig ontkent'', aldus Jack van der Tang van het platform.

Christenunie
Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie sprak de demonstranten toe. Hij stelde tegen het bezoek van Abbas te zijn, maar wel in gesprek met hem te willen om kritische vragen te kunnen stellen.

Voordewind denkt dat het plan van 'president' Abbas, zoals de politicus hem noemde, om in september eenzijdig een Palestijnse staat uit te roepen het vredesproces verder zal bemoeilijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden