Abaaouds naam duikt overal op

Brein 'Parijs' zou ook achter andere aanslagen in Frankrijk en België zitten. Abaaoud was trots op zijn bekendheid.

SEADA NOURHUSSEN en REDACTIE BUITENLAND

Zijn familie wenste hem al tijden dood. Nu is hun wens misschien wel bewaarheid; volgens Franse en Belgische media is het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Parijs, de Belg Abdelhamid Abaaoud (27 of 28 jaar), omgekomen tijdens de antiterreuractie gisterochtend in het Parijse voorstadje Saint-Denis.

Maar de Franse autoriteiten konden dit gisteravond niet bevestigen. Ook of Abaaoud überhaupt het brein van 'Parijs' was, wordt door hen betwijfeld. Toch duikt zijn naam constant op bij allerlei aanslagen: hij zou ook zitten achter onder meer de aanslagen op het Franse satirische blad Charlie Hebdo, de Thalys en het Joodse Museum in Brussel.

Ook bevestigde de Franse openbaar aanklager François Molins tijdens een persconferentie dat acht mensen in Saint-Denis zijn gearresteerd, en twee mensen zijn omgekomen: een door zelfmoord, de ander door de politie. Dat zou volgens de pers Abaaoud zijn.

Volgens de openbaar aanklager is door de bestorming een nieuwe aanslag voorkomen. De groep in Saint-Denis was volgens hem klaar voor nieuwe acties in het Parijse zakendistrict La Défense, vanwege de architectuur ook populair bij toeristen. De inval in het pand in het voorstadje, die om 04.20 uur begon, was vooral gericht op de aanhouding van Abaaoud, de bekendste jihadist van België. Een vrouw die zichzelf tijdens de politie-actie opblies - de zelfmoordenaar - zou volgens de Franse zender BFMTV zijn nicht zijn. Ook dat bevestigden de Franse autoriteiten gisteren niet.

Abaaoud sleurde meer dierbaren mee zijn strijd in; zijn dertienjarige broertje Younès zou hij hebben meegenomen naar Syrië. Tot razernij van zijn familie, een middenklassegezin dankzij de redelijk succesvolle kruidenierszaak van zijn vader. Zijn zus Yasmina zou gezegd hebben dat de ze 'baden dat Abdelhamid echt dood' was toen de familie hoorde dat hij in Syrië zou zijn omgekomen.

Abaaoud, die ook bekendstaat als Abu Omar al-Baljiki ('de Belg'), groeide op in de inmiddels beruchte Brusselse gemeente Molenbeek - een kweekvijver voor jihadisten -, maar ging naar de prestigieuze school Saint-Pierre College in de welvarende wijk Ukkel. Op zeker moment verruilde hij die levensloop voor die van de gemiddelde Europese jihadist: hij pleegde kleine misdaden, zoals diefstallen, en begon te handelen in drugs. Daardoor belandde hij meermalen in de cel. Soms met zijn jeugdvriend Brahim Abdeslam, een van de daders die zichzelf vrijdag opbliezen tijdens de aanslagen in Parijs.

In 2013 besloot Abaaoud als jihadist af te reizen naar Syrië en zich aan te sluiten bij Islamitische Staat, waar hij geen leidersrol had. Wel werd hij onderdeel van een tak die zich bezighoudt met aanslagen in Europa. Abaaoud kon naar eigen zeggen ongehinderd op en neer reizen tussen Syrië en Europa - hij heeft ook in Griekenland gezeten -, ook al hadden de Belgische inlichtingendiensten hem al tijden duidelijk in het vizier.

Dat valt te lezen in zijn interview met IS-glossy Dabiq. Daarin verhaalt hij trots over hoe zijn 'naam en foto all over the news' waren en hij 'toch operaties' kon plannen en veilig kon vertrekken 'toen dat nodig werd'. Hij was ook niet cameraschuw. Er zijn beelden van hem in Syrië, waarop hij in een terreinwagen monter lijken van rebellen rondsleept. Op zeker moment is hij teruggegaan naar België, maar wanneer en hoe lang is niet duidelijk. Volgens de Franse krant Le Monde deed hij dat onder meer om de aanslagen in Parijs voor te bereiden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden