Ab Baars Trio speelt nummers zo grillig als bergbeekjes

BUSSUM - Het Ab Baars Trio, zo genoemd omdat de groep uitsluitend composities van Baars speelt, gaf zondagmiddag een buitengewoon spannend concert in Bussum, in het kleine maar met verrassend goede akoestiek gezegende Theater aan de Molenlaan.

De trioformatie van saxofoon-basdrums, vanouds een geijkte jazzbezetting, lijkt heel voorspelbaar, maar is dat in Baars' handen allerminst. Natuurlijk ontkomt ook dit trio niet aan de traditionele tweedeling tussen ritmesectie en solist. Niettemin neemt Baars dit concept op de korrel door composities te schrijven, waarin de gebruikelijke rolverdeling losjes wordt toegepast, de solobeurten ingenieus worden verdeeld en er met collectieve improvisaties wordt gewerkt. Bovendien speelt het trio afwisselend tenorsaxofoon en klarinet.

Het Ab Baars Trio is een vervolg op zijn tientet en op de solo-concerten die hij lange tijd gaf. Vreemd? Niet voor Baars: "In een grote bezetting bereik je nooit de helderheid die je in een kleine groep hebt. En als solist miste ik toch de interactie met mede-musici. Een trio leek mij het ideaal voor het bereiken van wat ik noem 'de klare lijn'."

Zowel in zijn composities als in zijn solo's heeft Baars een voorkeur voor harmonisch grillige en ritmisch complexe vormen. Vaak wekken de nummers associaties op met heldere, snelstromende bergbeekjes, die zich tussen grote obstakels als rotsblokken door worstelen.

Martin van Duynhoven en Wilbert de Joode volgden hun meester op zijn verkenningstochten, gaven aanzetten of trachtten hem te verwarren door middel van onverwachte manoeuvres. De Joode beschikt over een krachtige toon en toont een prettige voorkeur voor dissonante harmonieen. Van Duynhoven maakte in zijn spel zoveel gebruik van zijn handelsmerk - harde, flitsende roffels - dat ik me, naarmate het concert vorderde, steeds sterker afvroeg, of een bescheidener spelende slagwerker als Michael Vatcher hier niet meer op zijn plaats zou zijn geweest.

Delft (Waagtheater, donderdag) en Amsterdam (BIM-huis, vrijdag).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden