Aasgieren van 11 september claimen geld voor nepfamilie

NEW YORK - Cyril Kendall kwam met een fotootje van zijn twaalfde kind aan bij de Newyorkse politie: Wilfred, een jongen met bruine ogen, gekleed in een blauw pak. Hij was voor het laatst gezien op 11 september 2001, op de 91ste verdieping van het Word Trade Center.

Frank Kools

Een intrieste melding, zoals de politie er direct na de aanslagen zoveel kreeg. Maar de agenten kregen een nieuwe schok toen bleek dat Wilfred helemaal niet bestond. Kendall had er gewoon een zoon bijgemaakt om ruim 190000 dollar op te strijken bij de hulpfondsen. De foto die hij liet zien was een van zijn eigen jeugdportretjes.

Kendall is niet uniek. Een negen man tellende eenheid van de Newyorkse politie heeft tot nu toe 38 'aasgieren van elf september', zoals ze genoemd worden, opgepakt voor het indienen van valse dodenclaims. Zo'n drie dozijn zaken wordt onderzocht, en af en toe komen er nog nieuwe bij.

Ricardo Frutos is intussen veroordeeld, nadat hij drie niet-bestaande familieleden als vermist opgaf. Ze zouden die dag, recht van hun vlucht uit Frankrijk, naar het WTC gegaan zijn voor een rondleiding. Hij incasseerde bij de hulpdiensten 47000 dollar.

Soms bestaan de vermisten wel degelijk. Charles Gavett uit de staat Georgia gaf zijn vrouw Cynthia als vermist op en kreeg 273000 dollar van de verzekering. Maar Cynthia bleek springlevend en maakte onderdeel uit van het complot. Ze zijn alletwee tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Tyrone Banks beweerde vanuit de dodencel in Oklahoma dat zijn vrouw Sherry gestorven was op elf september. Zij was inderdaad dood, bleek al snel uit het onderzoek. Al sinds 1994. Bank zat juist in die dodencel voor haar moord.

Sergeant Daniel Heinz die de eenheid leidt, vertelt dat hij tevoren door de agenten die de bomaanslag in 1995 in Oklahoma-Stad onderzochten, gewaarschuwd was om op het laagste in de mens voorbereid te zijn. ,,Het is een zware test geweest voor ons professionalisme. Ik bedoel, je hebt met mensen te maken die vermengd zijn met mensen die wél echt omgekomen zijn, inclusief collega-agenten.''

Het Rode Kruis lijkt het meest benadeeld. Zo liet de organisatie Daniel Djoro uit Michigan overvliegen, betaalde zijn hotel en gaf hem 268000 dollar hulp voor een broer die niet bestaat. Het Rode Kruis zegt geen idee te hebben welk deel van de 741 miljoen dollar die het uitkeerde ten onrechte geclaimd is. De organisatie houdt vast aan haar politiek: eerst nood lenigen, dan kritische vragen stellen.

Dankzij de onderzoeken blijft het officiële dodenaantal dalen. Tijdens de eerste herdenking vorig jaar stond de teller op 2801, nu op 2792. Heinz voorspelt dat het aantal nog verder naar beneden zal gaan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden