Aartshertog treedt in voetspoor voorvader

Habsburger woont Mirakeldag bij

Fascinerend vindt hij het. De Oostenrijkse aartshertog Karl von Habsburg wist ergens wel dat zijn voorvaderen uit het Habsburgse Rijk een bijzondere band hadden met Amsterdam, maar niet dat die zó bijzonder was. De stad verwierf namelijk door toedoen van zijn voorvader keizer Maximiliaan I van Oostenrijk flink wat aanzien.

Dat verraste hem, zei hij gisteren tijdens Mirakeldag - een katholieke gedenkdag - bij een bezoek aan de binnenstad. Hij was daar op uitnodiging van bisschop Jos Punt. Die leek het wel wat om, vijf eeuwen nadat keizer Maximiliaan I op bedevaart kwam naar Amsterdam om het Mirakel te herdenken, een directe nazaat uit te nodigen.

In 1345 geschiedde er in Amsterdam een wonder: een hostie werd uitgebraakt door een stervende katholiek. Uit eerbied werd het heilig sacrament in een haardvuur gegooid. Het kwam er wonderwel ongeschonden weer uit. Op die plek, nu ingeklemd tussen de Kalverstraat en het Rokin, verrees de Heilige Stede, een kapel. Duizenden katholieken pelgrimeerden naar die sacrale plek. Ook keizers.

Zoals keizer Maximiliaan I. "Een zeer vrome katholiek", volgens bisschop Punt. De keizer gaf de stad tijdens zijn bedevaart religieuze cadeaus, zoals een kostbare kelk en glas-in-lood. Maar hij schonk Amsterdam ook het recht om de keizerlijke kroon op het stadswapen te voeren. Die keizerskronen - die de stad aanzien gaven - zijn nog her en der te ontwaren. Vooral op de Westerkerk is de kroon goed te zien.

"Ik heb Amsterdam vaak bezocht maar heb me nooit gerealiseerd dat de keizerskronen zo'n serieuze symbolische waarde hebben", vertelde de aartshertog tijdens een soort alternatieve processie rondom het Mirakel. "Fascinerend."

De echte processie, de Stille Omgang geheten, vindt komend weekeinde plaats en trekt jaarlijks duizenden katholieken. Op verschillende plekken zal er worden gebeden. Dit jaar ook voor prins Friso.

Aan het Amsterdamse bedevaartsoord is niet veel te zien, afgezien van een gedenkteken. Toen de Heilige Stede in 1578 in handen kwam van de protestanten, was het afgelopen met de sacrale plek. De cadeaus van de keizer werden tijdens de Beeldenstorm tot gruis geslagen en de Heilige Stede-kapel werd gesloopt. Een hervormd kerkje kwam ervoor in de plaats. Nu zit er een spookhuis.

Bisschop Punt vindt dat een treurig feit. "Er schijnen nog graven te liggen uit de tijd van het Mirakel. Het blijft een beetje een ergernis dat zo'n bijzondere plek is ontheiligd en dat er nu een horrorhuis staat."

De Oostenrijkse aartshertog denkt er over om de Stille Omgang volgend jaar mee te lopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden