Aartsbisschop Zollitsch blijft opkomen voor hertrouwden

Hertrouwde katholieken kunnen blijven rekenen op de steun van aartsbisschop Robert Zollitsch van Freiburg. Dat zei de prominente Duitse geestelijke zondag tegen Welt am Sonntag, de zondagseditie van het Duitse dagblad Die Welt.

Zollitsch maakt zich er sterk voor dat gescheiden en vervolgens hertrouwde katholieken ter communie mogen. Volgens de leer van de kerk is dat voor hen niet toegestaan, tenzij het huwelijk nietig is verklaard.

Het standpunt van de kerk werd Zollitsch in oktober nog eens fijntjes onder de aandacht gebracht door de Vaticaanse congregatie voor de geloofsleer. Het aartsbisdom Freiburg werd vriendelijk verzocht zich aan de leer te houden.

Aartsbisschop Zollitsch laat zich daar niet door uit het veld slaan, blijkt uit zijn vraaggesprek met Welt am Sonntag. Daarin zegt hij dat het 'belangrijk is om naar een begaanbare weg te zoeken' in deze kwestie. Volgens Zollitsch is zijn pleidooi voor ruimere regels in Freiburg met veel instemming begroet. Hij is van plan de kwestie aan de orde te stellen op de bisschoppensynode over het gezin, die komend najaar in Rome plaatsvindt.

Overigens is de top van de Duitse rk kerk niet eensgezind over het toelaten van hertrouwden tot de communie. De Keulse kardinaal Joachim Meisner zei onlangs in een radio-interview dat paus Franciscus op dit punt te veel dubbelzinnigheid laat bestaan. In interviews zegt de paus dat de kerk 'barmhartig' moet zijn, maar volgens Meisner kan dat de indruk wekken dat er over de waarheid van de kerkelijk moraal te discussiëren valt. Meisner: "Aanpassen is geen categorie van het Evangelie."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden