Aartsbisschop zegent Centre for Russian Studies in

Aartsbisschop Simon van de Russisch-orthodoxe kerk in de Benelux heeft gisteren om Gods zegen gevraagd bij de opening van het Centre for Russian Studies (Centrum voor Ruslandstudies) aan de Rijksuniversiteit Groningen.

„Het is in de Russische traditie ondenkbaar om een centrum als dit te openen zonder de inzegening van een priester”, zegt onderzoekdirecteur Hans van Koningsbrugge. „Je kunt nooit te weinig om goddelijke bijstand vragen, zeg ik half ernstig en half serieus.”

Het Centre for Russian Studies richt zich op de bestudering van Rusland en in het bijzonder op Russisch-Nederlandse relaties. Het onderzoekscentrum, dat wordt gevestigd in de universiteitsbibliotheek, is een initiatief van de Russkiy Mir Foundation.

Volgens de vertegenwoordiger van deze organisatie in West-Europa, Anton Ilin, is het een innovatief project. „Er zijn al meer dan vijftig van deze centra over de wereld. Dit is het eerste centrum waar niet alleen de Russische taal en cultuur wordt bestudeerd, maar waar ook aandacht is voor de economie en het Russische politieke stelsel.”

„Organisaties en wetenschappers van allerlei disciplines kunnen er netwerken”, zegt Van Koningsbrugge. Volgens hem volgt de organisatie Russkiy Mir daarmee het voorbeeld van het Duitse Goethe Instituut. Binnenkort volgen er centra aan de universiteiten van Rome, Oxford en Leuven. „Voor Rusland is Nederland belangrijk”, zegt Van Koningsbrugge, die aan de Groningse universiteit moderne Russische geschiedenis doceert. „Dat komt voornamelijk door de gashandel.”

Nederland kan leren van Rusland, zegt Van Koningsbrugge. „Bijvoorbeeld over het museumwezen. Rusland heeft een grote verzameling Nederlands cultureel erfgoed, waarvoor goed wordt gezorgd. In tegenstelling tot Nederland, wordt in Rusland geen archief vernietigd.”

De inzegening door de aartsbisschop gebeurde op Russisch verzoek. „Een kerkelijk ritueel is heel gewoon bij opening van instituten als deze”, zegt Anton Ilin, die als deken is verbonden aan de Russisch-orthodoxe kerk in Brussel. „Het is deel van onze traditie. De meeste Russisch-sprekenden in West-Europa zijn verenigd in de orthodoxe kerk.”

Van Koningsbrugge meent dat de verbinding tussen kerk en staat in Rusland zichtbaarder in de samenleving dan in Nederland. „De Russische orthodoxie is een deel van de Russische identiteit. Tijdens het communistische regime was religie ongewenst, maar die houding is op zijn retour.”

In Rusland groeit de kerk: zowel het aantal priesters als het aantal bezoekers, zegt Anton Ilin. En onlangs werd in Parijs een seminarie geopend. „Ook in Europa moet aandacht zijn voor de te varen koers, niet alleen in Rusland.”

De inzegeningsceremonie begon met een korte beurtzang van vijf monniken. Daarna sprak aartsbisschop Simon een gebed uit en zegende hij het instituut met wijwater. Voertaal tijdens het hele ritueel was – vanzelfsprekend – Russisch. Volgens Anton Ilin, bad de aartsbisschop ’voor het succes van het nieuwe project’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden