Aartsbisschop wijst aanbod af: geen gesprek over 'vervloeking'

Aartsbisschop Wim Eijk van Utrecht Beeld anp
Aartsbisschop Wim Eijk van UtrechtBeeld anp

Aartsbisschop Eijk wil niet met de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) in gesprek over omstreden uitspraken die hij vorige week deed. Eijk zei dat oude Roomse veroordelingen van andersgelovigen 'onverkort' geldig zijn.

Robin de Wever

Daartoe behoren ook vervloekingen. Volgens Eijk zijn die ook nog geldig, al is het 'vooral een theoretische kwestie'. De opmerking was tegen het zere been van prominente Nederlandse protestanten. Zo noemde voorzitter Gerrit de Fijter van het protestantse platform Nationale Synode de uitspraken vrijdag 'het betonrot in de oecumene'.

PKN-scriba (secretaris) Arjan Plaisier vroeg Eijk dinsdag in een open brief om over de ophef in gesprek te gaan. Het is duidelijk dat Eijk niemand persoonlijk vervloekt, schreef Plaisier. 'Maar dat laat onverlet dat de 'theoretische' vervloeking van protestanten naar uw inzicht nog steeds aan de orde is.'

Volgens Plaisier is er de laatste tijd veel gebeurd op het gebied van oecumene (het streven naar kerkelijke eenheid). 'Past het dan om een dergelijke uitspraak te doen?', vroeg Plaisier zich af. 'Is dit niet een ontkenning van de oecumenische geschiedenis die we met elkaar hebben doorgemaakt?' Ook wilde hij weten of de verschillen tussen rooms-katholieken en protestanten wat Eijk betreft 'ook nu nog veroordeeld moeten worden met termen als 'vervloekt' en 'in de ban''.

Geen uitspraken, geen discussie
Eijk stelt nu in een reactie aan Trouw dat hij de uitspraken nooit heeft gedaan. Hij is daarom 'niet van plan om op welke manier ook over de uitspraken' te discussiëren. Eerder zei zijn woordvoerder nog dat hij uitspraken wel degelijk had gedaan.

'Arjan Plaisier wil de discussie breder trekken en een dialoog aangaan over bepaalde formuleringen van de uitspraken van het Concilie van Trente', schrijft Eijk. Voor dergelijke discussie moet Plaisier volgens de aartsbisschop niet bij hem zijn, maar bij een speciaal kerkelijk orgaan: de Beleidssector voor de Oeucumene.

UPDATE 22 UUR: Voormalig PKN-scriba Bas Plaisier noemt het op Twitter 'verbazingwekkend' dat Eijk het aanbod voor een gesprek afwijst. Het aartsbisdom wilde dinsdag niet ingaan op vragen over Eijks reactie.

UPDATE 22 FEBRUARI: De huidige PKN-scriba Arjan Plaisier 'betreurt' dat Eijk niet in gesprek wil. 'Juist in een gesprek zouden eventuele misverstanden kunnen worden opglost', meent Plaisier.

PKN-scriba Arjan Plaisier Beeld anp
PKN-scriba Arjan PlaisierBeeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden