Aartsbisschop van Keulen treedt nu echt terug

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

De aartsbisschop van Keulen, kardinaal Joachim Meisner, wil zijn functie neerleggen als hij op Eerste Kerstdag 80 jaar wordt. Hij zal paus Franciscus daar om verzoeken en rekent er vast op dat het hoofd van de rooms-katholieke kerk met zijn ontslagaanvraag instemt. Dat heeft Meisner vorige week aangekondigd.

De conservatieve Meisner werd eind 1989 tot aartsbisschop van Keulen benoemd. Hij was daarvoor hulpbisschop van Erfurt-Meiningen en, sinds 1980 bisschop van Berlijn. Zoals alle bisschoppen diende hij zijn ontslag bij de paus in toen hij 75 jaar werd. De voorganger van Franciscus, de uit Duitsland afkomstige Benedictus XVI, vroeg hem indertijd aan te blijven.

Aan de benoeming van Meisner ging veel tumult vooraf. Traditioneel heeft het kapittel, het hoogste adviesorgaan van het aartsbisdom, het recht een keuze te maken uit drie kandidaten die de paus heeft voorgedragen. Het kapittel bereikte echter geen overeenstemming over een van de kandidaten. Daarna veranderde paus Johannes Paulus II eigenmachtig de regels. Hij bepaalde dat na twee mislukte stemrondes een enkelvoudige meerderheid voldoende was. Het kapittel koos Meisner met zes stemmen voor bij tien onthoudingen.

Toen paus Benedictus begin dit jaar aankondigde terug te willen treden, zei aartsbisschop Meisner dat hij dat een slecht plan vond. Maar van dat standpunt kwam hij terug na een ontmoeting met Benedictus afgelopen maart. Het viel Meisner op hoe klein de paus was geworden. "Hij had nog maar de helft van zijn lengte van vroeger."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden