Aartsbisschop kruipt in de huid van een neushoorn

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Justin Welby staat voor een zware taak. De vroegere olieman die vandaag wordt geïnstalleerd als 105de aartsbisschop van Canterbury en daarmee als geestelijk leider van de anglicanen, moet de eenheid onder de ongeveer tachtig miljoen anglicanen zien te bewaren.

De geloofsgemeenschap is ernstig verdeeld over onder meer homoseksualiteit, het homohuwelijk en de toelating van vrouwen tot het priester- en bisschopsambt. Vooral in landen als Nigeria, waar de kerk groeit, is er veel verzet tegen vrijzinnige standpunten.

Welby's voorganger Rowan Williams (die op eigen verzoek met vervroegd pensioen is gegaan) zei dat zijn opvolger 'het gestel van een os en de huid van een neushoorn' nodig heeft om de kerk te leiden.

De verkiezing van een nieuwe anglicaanse leider eindigde vorig najaar aanvankelijk in een patstelling. Het lukte de voordrachtscommissie niet om tot de voorgeschreven twee kandidaten te komen. Het laatste woord in de procedure is aan de Britse koningin, die formeel aan het hoofd van de anglicaanse kerk staat. De koningin krijgt een advies van de Britse premier, die zich op zijn beurt laat adviseren door de voordrachtscommissie. Die commissie heeft zestien leden, zowel geestelijken als leken, uit alle geledingen van de kerk.

Een van Welby's belangrijkste concurrenten, bisschop Graham James, zou God hebben gesmeekt hem vooral te passeren. Ook in de race was John Sentamu. De charismatische aartsbisschop van York is populair, spraakmakend en afkomstig uit Oeganda en daarmee vertegenwoordiger van het werelddeel waar de anglicaanse kerk groeit. Tegen hem pleitte dat hij anti-homo en tegen vrouwelijke bisschoppen is.

De in Londen geboren Welby (57) lijkt niet het type dat afwijkt van de weg die God naar zijn mening voor hem heeft uitgestippeld. Hij wilde zijn baan in de olie-industrie aanvankelijk niet opgeven, maar het gevoel dat hij geestelijke moest worden was te sterk. Daarover zei hij eens: "Ik kon niet om het gevoel heen dat God mij riep."

Zijn overstap naar de kerk kwam na een dramatisch moment in zijn leven. Welby's zeven maanden oude dochtertje kwam door een auto- ongeluk om het leven. Het bracht hem en zijn vrouw naar eigen zeggen 'dichter bij God'.

Welby heeft een bliksemcarrière gemaakt. De vader van vijf kinderen was nog maar iets meer dan een jaar bisschop van Durham in Noord-Engeland, toen hij eind vorig jaar tot aartsbisschop van Canterbury werd benoemd. Hij studeerde theologie van 1989 tot en met 1992 en werd na zijn priesterwijding pastoor in het dorp Chilvers Coton. Daar viel hij op door zijn enthousiasme en voortvarende aanpak. Een oud-collega uit de olie-industrie roemde zijn diplomatieke vaardigheden en zijn wil om zaken vanuit het perspectief van een ander te bekijken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden