Aartsbisschop Eijk verbiedt priester de eucharistie

Aartsbisschop Wim Eijk van Utrecht trekt de teugels strak aan. Pater Harry Huis in 't Veld, priester-assistent uit Maarssen, mag een jaar lang geen enkele eucharistie vieren in zijn parochie.

Wat is er gebeurd? Op de avond van Witte Donderdag hield Huis in 't Veld een viering die afweek van de voorschriften. Zo ontbraken in het zogeheten eucharistisch gebed de woorden 'want dit is mijn lichaam'. "Dat betekent dat gelovigen vergeefs naar de viering zijn gekomen om het Lichaam van Christus te ontvangen", motiveert het bisdom de straf.

Eijk hield de betreffende parochie al een tijdje scherp in de gaten. Vorig jaar las een kerkelijk werker voor uit de Bijbel, terwijl de aanwezige priester dat hoorde te doen. Eijk was not amused en stuurde iedereen in zijn bisdom een waarschuwing.

De parochie van Huis in 't Veld had op meer begrip gehoopt. Peter van den Oord van het kerkbestuur: "Moet je echt zo streng straffen? We zijn toch een kerk van vergeving?"

De straf betekent een zware klap voor de parochie. "We zullen vieringen schrappen." Van den Oord krijgt bijval van René Dinklo, leider van de orde der dominicanen waartoe de gestrafte priester behoort. "Ik had gehoopt op een meer broederlijke en evangelische wijze van omgaan met iemand die zich met hart en ziel voor de kerk inzet."

Morgen beslissen de dominicanen of ze in Rome in beroep gaan.

Een te strenge straf? Volgens woordvoerder Hans Zuijdwijk van het bisdom valt dat wel mee. "Moord en doodslag zijn veel erger, maar in de liturgie is dit het ergste wat je kunt doen."(Trouw)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden