Aartsbisschop Eijk trekt teugels strak aan

Aartsbisschop Wim Eijk.Beeld ANP

Omdat hij hardop delen van een tafelgebed meegebeden heeft, moet pastoraal werker Tejo van der Meulen worden ontslagen, vindt aartsbisschop Wim Eijk.

Gisterochtend is in de negen geloofsgemeenschappen van de parochie Sint Jan de Doper in Vecht en Venen een brief voorgelezen van het kerkbestuur. Dat is niet erg gelukkig met het ontslag. In de slotzin zegt het bestuur dat het 'verslagen en uitermate teleurgesteld' is.

Tijdens de eucharistieviering van Allerzielen, 2 november, heeft Van der Meulen een preek gehouden, het evangelie gelezen en delen van het gebed, voorafgaand aan het delen van brood en wijn, hardop meegebeden. In de praktijk doen sinds 1980 wel meer pastoraal werkers dit, al is het strikt genomen tegen de liturgische voorschriften. Alleen een priester mag tijdens een eucharistieviering het evangelie lezen, preken en het tafelgebed zeggen.

Aartsbisschop Eijk breekt zo te zien met het gedoogbeleid en past de regels nu strikt toe. Hij heeft kennelijk vanuit de parochie van Sint Jan een melding gekregen over het doen en laten van pastoraal werker Van der Meulen tijdens de vieringen. Aan het bestuur heeft hij de opdracht gegeven Van der Meulen te ontslaan. Pastoor Griffioen krijgt een berisping, omdat hij heeft toegestaan dat de pastoraal werker meer deed dan mocht. De negen kerken van St Jan de Doper liggen in het gebied tussen Abcoude en Maarssen.

Overleg tussen kerkbestuur en aartsbisschop heeft geen verandering gebracht in het besluit van Eijk. Zelf kan de aartsbisschop het ontslag niet verlenen, maar hij kan wel de bevoegdheid van de pastoraal werker intrekken. Van der Meulen is als pastoraal werker in dienst van de parochie. Het kerkbestuur zal hem moeten ontslaan, in opdracht van de bisschop.

Mocht het bestuur in beroep willen gaan, dan komt het terecht bij de aartsbisschop. Van der Meulen was niet bereikbaar voor commentaar. Het parochiebestuur bezint zich.

In 2008 stapte pastoraal werker Rudolf Scheltinga uit onvrede over de beperkingen van zijn functie van de rk kerk naar de oud-katholieke kerk. Daar is hij nu priester.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden