Aartsbisdom werkt aan zaligverklaring Ariëns

AMSTERDAM - Het aartsbisdom Utrecht roept op tot getuigenissen over Alfons Ariëns (1860-1928). Het is een nieuwe stap in het jarenlange proces dat moet leiden tot de zaligverklaring van Ariëns, grondlegger van de rooms-katholieke arbeidersbeweging in Nederland.

De oproep staat deze maand in het bisdomblad Op Tocht. Het aartsbisdom zoekt getuigen die kunnen verklaren wat Ariëns voor hen betekent als inspiratiebron. Ook mensen die ervan overtuigd zijn dat ze op voorspraak van Ariëns op wonderbaarlijke wijze van een ziekte zijn genezen, kunnen zich bij het aartsbisdom melden. Dergelijke verhalen zijn nodig om in aanmerking te komen voor zaligverklaring.

Kardinaal Simonis, aartsbisschop van Utrecht, stelt binnenkort een kerkelijke rechtbank in die op basis van de getuigenissen gaat beoordelen in welke mate er vandaag de dag devotie en interesse voor Ariëns is.

Volgens een woordvoerder van het bisdom is de herinnering aan Ariëns in elk geval nog levend, ondanks het feit dat hij al meer dan 75 jaar dood is. ,,In Utrecht is bijvoorbeeld een priesteropleiding naar hem vernoemd. Daar wordt nog regelmatig aandacht besteed aan Ariëns' leven en inspiratie.''

Ook in de Achterhoek, het belangrijkste woon- en werkgebied van Ariëns, leeft zijn naam volgens de woordvoerder nog voort. In de Enschedese Jacobuskerk bevindt zich een Ariëns-kapel, met foto's en portretten van de katholieke vakbondsman.

Hub Crijns, voorzitter van het Ariënscomité, zegt dat hij tot nu toe tien getuigenissen van gelovigen aan het kerkelijk tribunaal kan overhandigen. Het verzamelen van de persoonlijke verhalen is een nieuwe fase in een proces dat in 1958 begonnen is. In de jaren zeventig werd de levensbeschrijving van Ariëns in Rome ingeleverd. Na het akkoord van het Vaticaan werkt een priester nu aan een 'deugdenbeschrijving'. Op basis van dit geschrift én de persoonlijke (wonder)verhalen zal Rome uiteindelijk beslissen of Ariëns inderdaad in aanmerking komt voor de zaligverklaring.

Of dit gebeurt en hoe lang dat nog duurt, hangt af van veel factoren. Volgens Crijns lukt het alleen als de aandacht zowel in Utrecht als in Rome gedurende lange tijd niet verslapt. Crijns: ,,Maar het komt natuurlijk allemaal neer op de vraag: wil Ariëns wonderen verrichten?''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden