Aartsbisdom Utrecht vreest massale sluiting rk kerken

Het aartsbisdom Utrecht maakt zich op voor een kaalslag. Aartsbisschop Wim Eijk gaat ervan uit dat het aartsbisdom over vijftien jaar niet meer dan een stuk of twintig kerken telt. Nu zijn dat er, verdeeld over 49 parochies, nog driehonderd.

Dat valt op te maken uit een document waarin Eijk de toekomst van parochies schetst. Gelovigen die ter kerke willen blijven gaan, moeten zich volgens Eijk voorbereiden op lange autoritten. Vanwege ontkerkelijking zal het aantal parochies volgens hem drastisch teruglopen, nog veel sterker dan de afgelopen jaren al gebeurde. Parochies zullen straks 'zeer grote territoria' hebben. Het aartsbisdom bestaat uit delen van de provincies Utrecht, Overijssel, Gelderland en Flevoland.

Het aantal van twintig katholieke kerken dat in dit deel van het land zal overblijven, is een prognose en absoluut geen streefdoel, benadrukt secretaris-generaal Hans Zuijdwijk van het aartsbisdom. Eijk is al langer bezig om met fusies het aantal parochies terug te brengen, maar hoopt uiteindelijk wel meer dan twintig parochies over te houden.

Toch moet het aartsbisdom volgens Zuijdwijk 'realistisch durven zijn'. "Toen de aartsbisschop vorig jaar op bezoek ging bij de paus, was al duidelijk dat het aantal gelovigen en geestelijken sterk afnam. Die ontwikkeling is al jaren gaande. Het afgelopen jaar is ons duidelijk geworden dat het waarschijnlijk nog veel erger is dan we dachten. We sluiten niet uit dat onze schatting iets te pessimistisch was en dat er rond 2029 nog dertig parochies over zijn. Maar we houden er ook rekening mee dat het er nog maar 15 zijn."

Doordat er minder kerkgangers zijn, zijn er ook minder inkomsten. Die zijn juist nodig om personeel salaris te kunnen betalen en om kerkgebouwen te kunnen onderhouden. Eijk moest dit jaar veertien kerkgebouwen aan de eredienst onttrekken. Zuijdwijk: "Dat is meer dan in voorheen, toen waren het er jaarlijks minder dan 10. We verwachten dat het aantal de komende jaren nog hoger ligt."

Het is pijnlijk dat gelovigen straks niet meer in hun eigen wijk of dorp ter kerke kunnen, erkent aartsbisschop Eijk in het document. Maar een onoverkomelijk probleem vindt hij het niet. Velen zijn immers al gewend om voor werk, school, boodschappen of de sportclub naar een andere plaats te rijden. Bovendien waren gelovigen in de afgelopen eeuwen ook gewend om voor kerkbezoek flink wat kilometers af te leggen.

Het argument dat de kerken leeglopen omdat bisschoppen 'vasthouden aan de leer en de liturgie van de Kerk', gaat er bij Eijk niet in. Als dat waar is, schrijft hij, zouden kerken met liberalere opvattingen vol moeten zitten. "Dat is niet het geval."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden