Aart Romijn 1907-1996

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - Afgelopen weekeinde overleed in een bejaardentehuis in Amsterdam de schrijver Aart Romijn. Hij werd 89 jaar. Romijns werk werd vooral gelezen in protestantse kring, waarin zijn naam vaak (zij het niet geheel terecht) in één adem genoemd werd met die van schrijvers als Anne de Vries en W.G. van der Hulst. Generaties gereformeerde en hervormde kinderen groeiden na de oorlog op met de spannende avonturen in 'Van Hollandse jongens in de Duitse tijd' (1952) en 'Ela de berendoder' (1955). Vooral het eerste boek was bijzonder en baanbrekend, omdat Romijn daar al aandacht besteedde aan zowel kinderen uit 'goede' als 'foute' milieus en wilde laten zien dat de bevrijding meer was dan een feest alleen. Het individu was daarbij belangrijker dan de ideologie.

De pacifist Romijn beperkte zich overigens niet tot (christelijke) jeugdliteratuur alleen. In de periode 1936-1984 schreef hij behalve ruim dertig romans en verhalenbundels ook hoorspelen en gedramatiseerde documentaires voor de NCRV-radio en -televisie. Bekend was ook de voor de oudere jeugd geschreven Geert Dammers-trilogie (1948-1953) die gaat over een arbeidersjongen die op de middelbare school van het ouderlijk milieu vervreemd raakt, maar zich ook in zijn nieuwe omgeving niet thuisvoelt. De aardige tobber Geert Dammers, die zijn gevoelens vooral verwoord ziet in poëzie van dichters als Vasalis, Leopold en Boutens, komt terug in het werk van Maarten 't Hart en Gerrit Krol. De existentiële twijfel die Romijns werk zo kenmerkt, komt ook tot uitdrukkking in het in 1979 verschenen boek 'Ik ben die ik ben', waarin de hoofdfiguur gefascineerd geraakt is door Rainer Maria Rilke.

Een weerslag van Romijns loopbaan als onderwijzer en leraar in Amsterdam is te vinden in de verhalenbundel 'Schoolslag' uit 1976. Nadat hij voor de oorlog als onderwijzer en hoofd verbonden was aan scholen in de Spaarndammerbuurt en aan het Surinameplein, gaf hij na de oorlog Nederlands aan de Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden