Aaron Spelling herdacht

Zijn familie heeft hem afgelopen zondag in kleine kring ten grave gedragen. Maar de liefhebbers van rouwpracht en -praal hoeven niet te treuren: ergens in juli zal een een herdenkingsdienst worden gehouden voor Aaron Spelling. En het valt nu al te verzekeren dat de invitatielijst zal lezen als de Who is Who van de prime time soap. Want van Dynasty tot de Love Boat, van Charlie’s Angels tot Twin Peaks, van Beverly Hills 90210 tot Melrose Place, ze zijn allemaal ontsproten aan het brein van Spelling. Talloze acteurs en actrices hebben hun roem en hun fortuin grotendeels te danken aan Hollywoods succesrijkste tv-producent.

Spelling overleed aan de gevolgen van een beroerte in The Manor in Belair, de filmsterrenwijk van Los Angeles. The Manor is het grootste familielandgoed van Californië. Aan zijn bed zaten zijn (tweede) echtgenote Carol Jean (Candy) en zijn artsen. Zijn zoon Randy en dochter Tori ontbraken. De laatste haastte zich enkele uren na de dood van haar vader te verklaren dat zij zich twee weken eerder met haar vader had verzoend. Er waren dus tóch problemen binnen de Spelling-clan, al had Randy nog onlangs bezworen: ,,We zijn geen Dynasty. We zijn een echt gezin en iedereen houdt van elkaar.”

Tori heeft in Hollywood altijd bekend gestaan als het lievelingetje van haar vader, die geen kwaad woord van haar wilde horen. Aangenomen wordt dat Aaron Spelling ervoor heeft gezorgd dat ze als de brave Donna een rol kreeg in de tienersoap Beverly Hills 90210. De actrice zelf zegt dat ze gewoon auditie heeft gedaan onder de naam Toria Mitchell, maar haar gezicht was inmiddels zo bekend door de gastrolletjes in andere Spelling-producties, dat dit verhaal met een korrel zout moet worden genomen. Een schrale troost is dat broer Randy helemaal geen kaas heeft gegeten van acteren.

Maar ondanks de vaderlijke liefde is er wat fout gegaan in de verstandhouding. Daar zijn zeker de relationele problemen van de dochter debet aan geweest. Twee jaar geleden trouwde ze met acteur Charlie Shanian, die ze ruim een jaar later verliet voor de Canadese acteur Dean McDermott. Hij liet de tv-persoonlijkheid Mary Jo Eustace zitten, die nu haar versmaadheid verzilvert met een boek waarin ze alles vertelt over de scheiding onder de titel: ’Mijn man verliet mij voor Tori Spelling’. Dat vindt de nieuwe mevrouw McDermott niet leuk en tijdens een toevallige ontmoeting bij een Canadese tv-show ging het tweetal bijkans met elkaar op de vuist.

Spelling wist daarvoor het venijn al rond te strooien met de opmerking dat zíj in elk geval nog jong genoeg is om haar nieuwe man een hele reeks kinderen te schenken. Mary Jo Eustace is bijna 49. De verstandhouding tussen Tori en haar moeder kreeg een paar maanden geleden een nieuwe knauw. De dochter heeft een show op een van de betaal-tv-kanalen onder de titel So noTORIous. Daarin stak ze de draak met de koopziekte van Candy. In huize Spelling schijnt er zelfs een eBay-kamer te zijn, naar de immens populaire internet-veiling. Moeder dreigde met een proces en voegde haar dochter, die met haar nieuwe echtgenoot in een appartement woont dat op Candy’s naam staat, toe: ,,Ga je spullen maar bij elkaar pakken.”

De afgelopen dagen hebben tal van acteurs en actrices de lof gezongen van hun voormalige baas. Heather Locklear is hem door vele jaren heen trouw geweest. Zo wist ze op te klimmen van het agentje in TJ Hooker, via Sammy Jo, het sletterige nichtje van Krystle, in Dynasty naar Amanda in Melrose Place. Na deze jaren van trouwe dienst kon ze kennelijk met Spellings zegen overstappen naar series als Spin City en LAX, die niet uit de school van de grote meester kwamen.

Wie de stal van Spelling vaarwel zei kwam doorgaans de gram van de producer tegen, zoals Pamela Sue Martin merkte toen ze haar rol in Dynasty (Fallon Carrington) opgaf. Jarenlang kwam ze nergens meer aan de bak. Al Corley (Steven Carrington) idem dito. Farah Fawcett had te veel kapsones en kreeg een loopbaan in B-films. Alleen Shannen Doherty, die Beverly Hills 90210 in de steek liet, is in 1999 weer in genade aangenomen door Spelling. Ze kreeg een van de heksenrollen in Charmed. Dat duurde twee jaar. Ze bleek buiten de set nog steeds een enorme feeks te zijn. En dat was zelfs Spelling te veel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden