AARDRIJKSKUNDE

Trouw volgt in deze rubriek negen examenkandidaten op de voet. Ze zitten op drie scholen in Wageningen en Rhenen. Vrijdagmorgen deden alle examenkandidaten, van VBO tot VWO, aardrijkskunde. 's Middags was er Engels voor wie VBO of mavo doet. Wie havo of VWO doet, had scheikunde.

“Ik had citrusvruchten opgeschreven”, zegt Emiel Kuindersma. “Yes! Yes!” juicht klasgenote Petra. Zij had sinaasappels opgeschreven. Ze vliegt Emiel om z'n hals. “Citrusvruchten, dat is hetzelfde als sinaasappels.”

Het onderdeel 'Spanje' was niet moeilijk, volgens Emiel. De opgaven over het Spaanse klimaat, de gewassen, de werkgelegenheid, het toerisme, migratie en de economie vulde hij in rap tempo in.

De twee andere onderdelen, 'stedelijke gebieden' en 'Turkije', gingen net zo vlot. In ruim vijftig minuten maakte hij de 33 meerkeuze- en 12 open vragen.

Turkije en Spanje waren niet alleen de makkelijkste onderwerpen uit het examen, maar ook de leukste: “De lessen daarover waren veel spannender dan die over de stedelijke gebieden. Ook veel minder afgezaagd, over Turkije en Spanje was ons nog nooit iets verteld.”

Zowel het C als het D-examen openden met het onderdeel 'stedelijke gebieden'. Emiel had de avond tevoren nog al zijn boeken gelezen en de topografie herhaald. Hij had dan ook niet veel moeite met de vele kaartjes, diagrammen en piramides. Een behoorlijk aantal aardrijkskunde-opgaven ging vergezeld van een foto. Zo moesten drie plaatjes, telkens met een ander Utrechts stadsbeeld, op een plattegrond gesitueerd worden.

Aan het eind van de eerste examenweek ziet Emiel er allesbehalve afgepeigerd uit. Net als aardrijkskunde vond hij de meeste vakken erg meevallen. Dit weekend gaat hij leren voor het natuurkunde-examen. Niet zo heel erg hard, want “ik mag voor alles een onvoldoende halen.” Tijd voor een feestje heeft hij ook nog steeds: “Vanavond ga ik naar het schoolfeest.”

Charlotte Dijkstra heeft gewoon zitten smullen van haar aardrijkskunde-examen VWO. De vraag over de wijk Lombok in Utrecht vond ze echt 'fantastisch' omdat een vriendin van haar daar een tjdje heeft gewoond. “Dan kun je je er meteen iets bij voorstellen. Ik weet hoe de Kanaalstraat eruit ziet met al die winkels.” Ook de vraag over Utrechtse kraakbuurten deed haar goed.

Lastiger was de opgave waarbij twee tekeningen van Russische meren werden gegeven. Je moest zeggen om welke meren het ging en in welke republiek ze liggen. De ene was het Aralmeer, wist Charlotte. “Maar wist ik veel dat dat andere het Baikalmeer was. Ik weet wel alles van dat meer, over het zoutgehalte enzo, maar ja, dàt vroegen ze niet.”

De eerste leerlingen die uit het havo examen aardrijkskunde komen zijn even enthousiast over de moeilijkheidsgraad. Dat is al te zien aan de manier waarop ze hun jas en tas uit de Amerikaans aandoende lockers rukken. “Eitje, eììììtje,” roepen ze vrolijk.

Herma van Wijk is wat voorzichtiger. “Er waren veel vragen waarbij je de juiste antwoorden bij plaatjes moest zoeken. Dat is moeilijk, want die moeten allemaal goed zijn. Meestal wist ik er wel twee, maar moest ik de rest gokken.”

De havisten hadden gerekend op actuele vragen over de Betuwelijn, de hoge snelheidslijn of de uitbreiding van Schiphol, net zoals in het VWO-examen. Maar niets van dat alles. Toch zat er nog wel wat leuks tussen, vertelt Herma. “Er was een vraag met een plaatje van een baby, een Franse poster. Je moest bedenken waarvoor die reclamecampagne was. Toen heb ik beredeneerd dat het over geboortebeperking ging.”

SPRINTEN VOOR DE INSPECTIE

De inspecteur is op school! Willem Dragt, examenconrector van 'Het Wagenings', sprint van zijn kamer naar de gymzaal. Inspectie, dat is een beetje spannend, volgens Dragt. Op 'Het Wagenings' is alles keurig in orde, constateert inspecteur J. Romkeseen paar minuten later. Hij gaat alle scholen in zijn regio langs waar deze weken examens worden afgenomen. “Om onze belangstelling te tonen. En om te controleren of de scholen zich aan de regels houden. We letten op de spreiding van de leerlingen, het toezicht door de docenten, de opening en de sluiting.” De twee leerlingen in zijn regio die in het ziekenhuis examen doen, zijn tot dusver de enige 'buitenissigheden'.

EEN BIJNA-EXAMENFOTO

De mavo-examenkandidaten stonden er allemaal klaar voor op het schoolplein: de traditionele foto. Maar wie er ook kwam, geen fotograaf. In de file? Toen vielen de eerste druppels en conrector Dragt van Het Wagenings besloot de hele bups de gymzaal in te sturen. Daar werd gisterenmiddag het examen Engels afgenomen waarvoor een tijdige instructie nodig was. Wachten op de fotograaf kon niet meer. Dragt: “Er komt nog een dansfeest na het examen, dan maak ik die foto zelf wel.” Een paar uur later belde de fotograaf. Hij had een lekke band.

BOZE WISKUNDELERAREN KRIJGEN RAP ANTWOORD

De wiskundeleraren die donderdag een boze brief schreven dat het examen wiskunde-B te moeilijk was, kregen gisteren al antwoord van staatssecretaris Netelenbos. Ze brengt hun zorgen over aan de Centrale examencommissie vaststelling opgaven (CEVO), schrijft ze. Die CEVO stelt de beoordelingsnormen en normering uiteindelijk vast. Volgens Netelenbos zal de CEVO 'zorgvuldig' zijn. De klachtenlijn van het scholierencomité Laks (06-300153) kreeg in de eerste examenweek ruim 1100 klachten te verwerken. Dat is fors meer dan vorig jaar: 1500 klachten over de hele periode.

BIJ SCHEIKUNDE STONDEN VWO'ERS VLOT BUITEN

Scheikunde stond gisteren ook op het examenrooster voor havo en VWO. Er was voor beide evenveel tijd, maar de VWO'ers stonden het eerste buiten. Dat ging zó: “Ik dacht dat het allemaal strikvragen waren, zo makkelijk.” “Lag het aan mij, of was het echt zo simpel?” “Ik heb er gewoon van genoten, ik kon alles zo opschrijven.” “We hebben geluk gehad, man.” “Ik wil niet optimistisch zijn, maar als ik hiervoor een 8,3 haal, krijg ik een acht als eindcijfer.” De havo-kandidaten staken bij deze reacties schril af. “Mwah”, luidde hun veelzeggende oordeel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden