Aardperen, gegratineerd, als chips en gefrituurd

2 teentjes knoflook, (zonnebloem of andere plantaardige) olie, 250 gram ricotta, 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel (hazel)nootolie, 1 eetlepel fijngeknipt bieslook, 100 gram geraspte jonge geitenkaas, 500 gram aardpeer, evt. een scheutje groentebouillon, 100 gram broodcroutons, peper, zout, 25 gram gehakte hazelnoten, 2 eetlepels olijfolie.

De aardpeer of topinambour (Jeruzalem-artisjok) behoort tot de vergeten groente. Of, zoals Annette van Ruitenburg ze in haar helaas uitverkochte boek ’Onvergetelijke groenten’ noemt: een onvergetelijke groente. Voor wie meer wil lezen over deze vergeten groenten, deel 2 verschijnt in het najaar 2011.

De aardpeer is een zoetige knol, enigszins nootachtig met een lichte artisjoksmaak. Aardperen doen het goed in de soep, als puree, geroosterd, gebakken, maar ook als chips. Stoom ze dan wel 10-15 minuten voor tot ze bijna gaar zijn. Laat ze afkoelen en schaaf ze tot chips. Frituur deze in (olijf)olie. Of haal de stukjes aardpeer door een beignetbeslag of meng ze met tempuramix voor een deegjasje en serveer ze als borrelhapje met een dipsausje van Griekse yoghurt met koriander.

Aardperen doen het ook heel goed in een oer-Hollandse hutspot met wortel en pastinaak.

Verwarm de oven voor op 200- 220 °C.

Pel de teentjes knoflook en hak ze fijn. Bak de knoflook aan in weinig olie en laat ze zacht worden. Meng de ricotta met het citroensap, de hazelnootolie, het bieslook en de geraspte geitenkaas.

Schil de aardperen en snijd ze in stukjes. Meng ze met de knoflook door het ricottamengsel. Mocht het mengsel erg stijf zijn, voeg dan een scheutje groentebouillon toe.

Beboter een ovenvaste schaal en schep het ricotta-aardperenmengsel erin. Meng de broodcroutons (in blokjes gesneden brood, in de oven gedroogd, besprenkeld met heel weinig olijfolie) met peper, zout en de gehakte hazelnoten. Strooi deze over het aardpeermengsel. Sprenkel er wat olijfolie overheen en laat het gerecht circa 30 -40 minuten garen in het midden van de voorverwarmde oven.

Serveren met een witlof-, andijvie- of veldsalade met appel en een zachte honingvinaigrette. Garneer met gehakte noten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden