Aarden in het normale leven kost tijd, training en dus geld

Voor de begeleiding van prostituees naar een andere baan werkt hulpverleningsorganisatie Scharlaken Koord in Amsterdam, Haarlem en Deventer samen met Randstad HR Solutions.

Randstads kennis over de arbeidsmarkt is voor uitstappende prostituees erg belangrijk, stelt projectmanager Inez de Bruin van Randstad. „Zij kennen de normale arbeidsverhoudingen niet: Hoe werk ik onder een baas en hoe ga ik met collega’s om? Daar helpen we ze bij. Bovendien hebben de vrouwen vaak psychische problemen door wat ze hebben meegemaakt. Veel zaken hebben ze weggestopt en die komen er pas weer uit als ze een ander leven willen leiden.”

De psychologische en sociale hulp voor de vrouwen en hulp bij vergroting van hun weerbaarheid komt van het Scharlaken Koord. In 2009 begeleidde die organisatie 79 vrouwen, van wie er 52 wilden uitstappen en er 39 uiteindelijk gestopt zijn.

Dat wil niet zeggen dat die 39 vrouwen al vast werk hebben gevonden of een opleiding volgen. Dat deel neemt Randstad voor zijn rekening. Volgens De Bruin hebben zich sinds begin 2009 tot nu ongeveer 60 prostituees bij Randstad aangemeld, van wie er 42 aan een werktraject zijn begonnen. Hoewel het project nog loopt, zijn er nu veertien vrouwen langdurig van hun uitkering af. Ze werken in loondienst (negen), hebben een eigen bedrijf (een), volgen een fulltime opleiding of doen uitzendwerk (vier).

Bij de ex-prostituees loopt een arbeidsbemiddelaar tegen specifieke problemen op. De vrouwen moeten wennen aan een normaal dag- en nachtritme en lopen tegen praktische dingen aan. Hoe schrijf ik een sollicitatiebrief of wat zet ik op mijn cv over de ’gemiste jaren’?

Uit ervaring blijkt dat de vrouwen over hun verleden niet al te open kunnen zijn.

„Veel bedrijven werken mee in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen”, zegt De Bruin, „maar we zijn selectief in de bedrijven die we benaderen. Als uitlekt dat een vrouw prostituee was, is het voor haar vaak niet langer mogelijk bij het bedrijf te werken. Ze wordt weggepest, of de mannen gaan vervelende vragen stellen. Bij de meeste werkgevers weten slechts één of twee mensen het.”

Het slagingspercentage van een derde is hoog, gezien dit soort moeilijkheden, zegt De Bruin.

Het extra geld dat de regering eind 2008 beschikbaar stelde in het kader van de Regeling Uitstapprogramma’s Prostituees (RUPS) maakte dat Scharlaken Koord Randstad kon inschakelen en dat de vrouwen meer tijd en begeleiding kregen dan in de standaardtrajecten bij de Dienst Werk en Inkomen van gemeenten.

„Deze vrouwen, die vaak zeer zelfstandig hebben gewerkt, kunnen hun weg niet vinden in de bureaucratie en willen die molen ook niet in. Het grootste voordeel van de regeling is dat zij geldt voor alle prostituees, dus ook voor vrouwen die geen recht hebben op een uitkering of die niet willen aanvragen. Die laatste twee groepen staan niet op het netvlies van de Dienst Werk en Inkomen. Als de subsidie stopt, zullen veel prostituees de stap naar ander werk niet zetten.”

In het gunstigste geval, als ze de stap wel zetten, komen de extra kosten voor hun begeleiding voor rekening van gemeenten.

Deze week bespreekt de Tweede Kamer of de regeling moet worden voortgezet. Kamerlid André Rouvoet van de ChristenUnie pleit voor een overbrugging, totdat de financiering van de uitstapprogramma’s definitief is geregeld in de nieuwe prostitutiewet.

Verschillende gemeenten hebben eigen uitstapprogramma’s die met RUPS-gelden worden gefinancierd. Utrecht begeleidde bijvoorbeeld in 2009 vijftig vrouwen, van wie er elf uit de prostitutie stapten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden