Aarde warmt minder snel op dan gedacht

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

De klimaatsceptici krijgen een beetje gelijk: de aarde warmt mogelijk iets minder snel op dan eerder voorspeld. Deze ontwikkeling is nieuwe brandstof voor de verhitte controverse over de noodzaak van urgente maatregelen om het klimaat te redden.

Komende vrijdag publiceert het VN-klimaatbureau IPCC zijn vijfde klimaatrapport. Hierin worden de berekeningen voor de opwarming van de aarde iets naar beneden bijgesteld. Sinds 1998 is het nauwelijks warmer geworden. Die dip in de opwarming kwam onverwacht, zegt hoogleraar Han Dolman, klimaatwetenschapper aan de Vrije Universiteit vandaag in Trouw. "Achteraf begrijpen we wel wat er is gebeurd. Maar de meeste modellen zagen de dip niet aankomen."

"Dat komt doordat modellen worden gebruikt om het verleden te begrijpen. Wetenschappers sleutelen aan hun model zodat dit goed aansluit bij de waarnemingen."

"Maar door dit sleutelen verdwijnen allerlei variabiliteiten. En dat blijkt pas als je de modellen inzet om de toekomst te voorspellen. Dan gaan ze uit de pas lopen doordat sommige effecten er niet in zitten."

Waarnemingen
Volgens Dolman vertrouwt het VN-klimaatbureau IPCC dan ook te veel op modellen om de opwarming van de aarde te voorspellen. Daar zijn die klimaatmodellen niet geschikt voor. Als de klimaatwetenschap iets meer aandacht zou hebben voor waarnemingen, zegt Dolman, zouden we beter kunnen verklaren wat er nu gebeurt.

Tot nu toe deden klimatologen de dip in de opwarming af als een natuurlijke variatie. Maar het gegeven dat die dip al vijftien jaar aanhoudt, dwingt de wetenschappers om met een betere verklaring te komen.

Het afgelopen jaar zijn tal van studies verschenen waarin werd geprobeerd het lek boven water te krijgen. Uit die studies blijkt dat de aarde als geheel weliswaar onverminderd is opgewarmd, maar dat een groot deel van de extra warmte is opgeslagen in diepe oceaanlagen. Volgens de meeste studies is dat een cyclisch proces: dat wil zeggen dat over een aantal jaren het proces omkeert en de aarde extra opwarmt.

Meer tijd?
Maar klimaatsceptici trekken een andere conclusie. Als natuurlijke, cyclische processen de opwarming kunnen dempen, zegt Marcel Crok, dan hebben ze haar in het verleden ook versterkt. Dat betekent dat de opwarmende werking van broeikasgassen minder is dan waarmee nu in de modellen wordt gerekend. "Dat zou goed nieuws zijn. Als ik gelijk krijg, hebben we ook meer tijd om maatregelen te nemen."

Het IPCC berekent de opwarming van de aarde aan de hand van de zogeheten klimaatgevoeligheid: hoeveel warmt de aarde op bij een bepaalde concentratie aan broeikasgassen? Deze klimaatgevoeligheid wordt in de ontwerpversie van het nieuwe klimaatrapport iets verlaagd. Het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) is onder druk komen te staan nadat in 2009 was gebleken dat een vorige reeks rapporten fouten bevatte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden