'Aardbevingsschade' groot voor PvdA in Groningen en Drenthe

Beeld anp

De PvdA heeft een historisch dieptepunt gehaald bij de Proviniciale Statenverkiezingen in het Noorden. De partij halveerde naar zes zetels in Groningen, in Drenthe was het al niet veel beter met een val naar 7 zetels van 12. Nieuwkomer Groninger Belang won flink in het aardbevingsgebied. In de 'landelijke' provincies won het CDA, de VVD sleepte de randstadprovincies binnen.

De PvdA houdt in de Groningse Staten 6 zetels over. Ook de VVD verliest; zij gaat van 6 naar 4 zetels. De SP wint er 2 en is met acht zetels de grootste partij. Het CDA blijft op 5, D66 gaat van 3 naar 4 zetels en de PVV van 3 naar 5. Groninger Belang is nieuwkomer en krijgt drie zetels.

SP mag kar trekken
De SP heeft Peter Verschuren naar voren geschoven als informateur. Verschuren is momenteel wethouder in Hoogezand-Sappemeer. Eerder was hij wethouder in de stad Groningen. De onderhandelingen beginnen dinsdag. ''Ik ga geschiedenis schrijven!'', lachte de Groninger SP-lijsttrekker Sandra Beckerman gisteren toen ze voor de camera's van RTV Noord haar stem uitbracht. Ze kreeg gelijk, want haar partij stootte de sinds 1919 ongeslagen PvdA van de troon. Met 8 zetels is de SP nu de grootste in de Groninger Staten. De PvdA ging van 12 naar 6. Met groot applaus werd ze vannacht verwelkomd in café Koster in het stadshart, waar haar achterban zich had verzameld. ''Jongens, we hebben gewoon geschiedenis geschreven! We zijn niet meer de grootste op links, we zijn niet meer de grootste links van de PvdA. We zijn gewoon de gróótste!'' Veel SP-stemmers liepen weg bij de PvdA.

In de stad Groningen ging de PvdA van 24 naar 13 procent en de VVD van 13 naar 10. SP en D66 allebei van 14 naar 16 (ten opzichte van 2011). In Loppersum, het hart van het beefgebied, kregen de coalitiepartijen flinke klappen. De PvdA ging van 21 naar 11 procent, VVD van 11 naar 7. Het CDA is daar nog steeds de grootste maar verloor wel: 20 naar 16 procent. Groninger Belang, dat de bevingschade hoog op de agenda plaatste, kreeg 13 procent van de stemmen. In Oldambt (van oudsher communistisch) ging de PvdA helemaal dramatisch onderuit: van 30,7 naar 13 procent.

Afstand naar Den Haag enorm
''Een hard gegeven'', zegt PvdA-lijsttrekker William Moorlag. ''Dit snijdt me door de ziel, als sociaal-democraat.'' Het verlies is natuurlijk landelijk enorm, maar in Groningen werd de partij gehalveerd, wat het verschil groter maakt. Moorlag wijt de nederlaag aan een gebrek aan vertrouwen in de regeringspartijen - het is lastig, meeregeren in Den Haag in tijden van economische stagnatie. En uiteraard speelt de aardgasproblematiek mee. Het wij/zij-gevoel was al groot in Groningen, de afstand naar Den Haag is enorm. Maar sinds de aardbevingen op de landelijke agenda staan is het vertrouwen in de regeringspartijen gedaald tot ver onder het nulpunt.

De provinciebestuurders kunnen weliswaar niet bij de gaskraan, maar worden evengoed afgerekend op het landelijk beleid. De VVD in Groningen nam eerder afstand van het gasbeleid van haar minister Kamp van Economische Zaken. Voor de Statenverkiezingen mocht dit niet baten: ook de liberalen verloren. De ChristenUnie doet nog geen uitspraken over een eventuele samenwerking. ''Het gaat erom dat het college stabiel is'', zegt fractievoorzitter Stieneke van der Graaf. D66 is blij met een stabiele winst in alle gemeenten. ''We wachten af'', zegt lijsttrekker Tim Zwertbroek.

Uit het niets tweede
Zoals verwacht wonnen de lokale partijen. In Loppersum, het hart van het beefgebied, werd Groninger Belang tweede, uit het niets. Nieuwkomer Pé Langen, lijsttrekker van Grunnegers veur Stad en Ommelaand, die meende werkgelegenheid voor iedereen te kunnen scheppen met een plan voor grootschalige legale wietteelt, trok na een teleurstellende uitslag van 1500 kiezers de stekker uit zijn partij. De partij Red het Noorden, met twee mensen op de lijst, redde het ook niet. Nog voor de verkiezingen vochten beide kandidaten elkaar de tent uit.

Demonstratie tegen gaswinning in Groningen, december 2014. De gasdiscussie beïnvloedde de uitslag van de Statenverkiezingen.Beeld anp

In de provincies Friesland, Overijssel, Limburg en Zeeland werd het CDA de grootste bij de Provinciale Statenverkiezingen van gisteren. Daardoor kreeg de partij er een zetel bij en ging van elf naar twaalf.

Het CDA heeft de VVD in de provincie Zeeland bij de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag van de eerste plek verstoten. De christendemocraten behaalden in de provincie 14,4 procent van de stemmen. De VVD 13,4 procent. Ook in deze provincie kreeg de PvdA een duw: van 15,8 procent naar 9,5. Dat blijkt uit de cijfers van de Verkiezingsdienst van het ANP.
De lokale partijen Zeeland Lokaal en Provinciaal Belang Zeeland kwamen uit het niets op en behaalden respectievelijk 3,9 en 1,6 procent van de stemmen. De opkomst in de provincie was totaal 52,1 procent. Dat was in 2011 58,8.

Ook in Limburg won het CDA. De PVV, die in 2011 de grootste werd, wist zich in het zuiden redelijk te handhaven en is in de provincie Limburg nu de tweede partij geworden. In Maastricht en enkele kleinere gemeenten is de partij van Wilders zelfs de grootste.

Bijna alle uitslagen voor de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag zijn binnen. Drie gemeenten hebben nog geen uitslag doorgegeven. Het gaat om Harderwijk (Gelderland), Uitgeest (beide Noord-Holland) en Leiderdorp (Zuid-Holland). 99,4 procent van de stemmen is geteld.

Opkomst onverwacht laag
De opkomst staat op 47,5 procent. Bij de vorige provinciale verkiezingen ging 56 procent van de kiezers naar het stemlokaal.
De opkomst was het hoogst in de provincies Friesland (53,1 procent) en Groningen (53,0 procent). In Noord-Brabant was de opkomst het laagst, 43,6 procent. De VVD is landelijk de grootste partij met 15,8 procent van de stemmen, gevolgd door CDA (14,6 procent) en D66 (12,3 procent). PvdA is gezakt van 17,3 naar 10 procent.

Brabant, Gelderland, Flevoland, Zuid- en Noord Holland waren voor de VVD. In Utrecht werd D66 de grootste partij en in Groningen de SP.

Provinciehuis - gouvernement - in Maastricht, Limburg.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden