Aardbeving geeft aarde een zetje

null Beeld

De aardbeving van 8,8 op de schaal van Richter heeft de aardas een paar centimeter verschoven. De aarde draait daardoor sneller en de duur van één dag is iets korter geworden.

De aardbeving in Chili heeft de aarde flink opgeschud. Volgens onderzoekers van NASA heeft de beving de figuuras zo'n acht centimeter uit het lood geslagen. Doordoor is de draaiing van de aarde ook veranderd met als gevolg dat een dag 1,26 microseconde (1,26 miljoenste van een seconde) korter duurt.

Dat lijkt weinig, maar apparatuur zoals bijvoorbeeld atoomklokken moet wel opnieuw worden ingesteld. De aardbeving in Chili had relatief veel gevolgen voor de natuur. Er ontstond een scheur van 200 kilometer in de zeebodem en het eiland Santa Maria voor de kust van Chili kwam twee meter hoger te liggen.

De figuuras is de as voor de massaverdeling op aarde en ligt zo'n tien meter van de noord-zuidas van de aarde. Het is niet ongebruikelijk dat deze na een aardbeving verschuift. Bij de beving bij Sumatra (9,1 op de schaal van Richter) van 2004 verschoof de figuuras zo'n zes centimeter. De gevolgen voor de aardas na de beving bij Chili waren groter omdat de beving verder van de evenaar plaats had en de breuk waarlangs de aardplaat bij Chili is verschoven steiler is dan die bij Sumatra. De aardmassa is daardoor acht centimeter verplaatst in verticale richting.

Het is ook mogelijk dat de duur van een dag wordt verlengd door een verschuiving van de massa op aarde. Als de Drie Klovendam in China wordt gevuld heeft deze een massa van 40 kubieke kilometer water. De verschuiving van de massa zorgt dan voor een verlenging van de dag met 0.06 microseconde.

De aarde, zoals de bemanning van de Apollo 17 hem vastlegde. (FOTO AFP ) Beeld AFP
De aarde, zoals de bemanning van de Apollo 17 hem vastlegde. (FOTO AFP )Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden