Aardbeving Chili: veel schade, weinig slachtoffers
Bij de aardbeving in Chili kwamen zeker acht mensen om het leven, maar gezien de kracht van de beving mag dat aantal laag worden genoemd. Het lijkt erop dat de tsunamiwaarschuwingen, die direct na de eerste schokken werden gegeven, erger leed hebben voorkomen.
"We betreuren het verlies", zei Jorge Burgos, de Chileense minister van binnenlandse zaken. Hij benadrukte dat het aantal slachtoffers 'zeer laag' is gezien de hevigheid van de aardbeving.
Nachtmerrie
Het epicentrum, met een kracht van 8,3 op de Schaal van Richter, lag enkele tientallen kilometers voor de Chileense kust. Met name de stad Illapel, op zo'n vijftig kilometer van dat epicentrum, kreeg het woensdagavond zwaar te verduren. De stroom viel uit en veel gebouwen raakten beschadigd. "Het was een nachtmerrie, er was een hele lange tijd veel beweging", vertelde inwoonster Maria Ramirez aan persbureau AFP. De tsunamiwaarschuwingen werden vrijwel gelijk na de eerste schokken verstuurd, waarop meer dan een miljoen mensen hun huis verlieten.
De tsunami zorgde ervoor dat de stad Coquimbo onder water kwam te staan. Golven van bijna vijf meter hoog spoelden daar over de stad. Andere Chileense kuststeden hadden golven tot maximaal 1,3 meter. Peru zag het water slechts enkele centimeters hoger dan normaal komen. Ongeveer vijf uur na het uitgeven van de waarschuwing trok de Chileense regering die weer in.
'Zware klap van de natuur'
President Michelle Bachelet bezocht vandaag de zwaarst getroffen gebieden. "Eens te meer moeten we omgaan met een zware klap van de natuur", zei ze. Bachelet kreeg in 2010 nog veel kritiek, omdat de regering niet gepast zou hebben ingegrepen na de eerste schokken van de beving die uiteindelijk zo'n vijfhonderd mensen het leven kostte.
De laatste aardbeving die Chili trof waarbij doden vielen, vond vorig jaar plaats. Zeven mensen kwamen om door een tsunami na een beving voor de kust bij Tarapacá. Chili ligt middenin een zogeheten 'aardbevingsgordel' en wordt vrijwel ieder jaar door bevingen geteisterd. Vorig jaar kreeg het Zuid-Amerikaanse land nog schokken met een kracht van 8,2 te verduren. Die kostten zeven mensen het leven. Het dieptepunt was de beving van 8,3 in 1939, waarbij 28.000 mensen omkwamen rond de stad Chillán.